Yükseköğretim gençliğinin gelecek beklentileri üzerine bir araştırma - Tuncer, Murat (My University, 2011)
Bu araştırmada iş yaşamına ara eleman yetiştiren ve bu özelliğinedeniylede küresel etkilere en çok maruz kalan meslek yüksek okullarındaöğrenim gören öğrencilerin gelecek beklentileri değerlendirilmiştir. Bu amaçlaliteratür taramasına göre gelecek beklentileri ölçeği oluşturulmuştur. Gelecekbeklentileri ölçeğinin faktör analizi yapılarak tek faktörlü yapısında kararkılınmış, ölçeğin cronbach alfa katsayısı .84 bulunmuştur. Hazırlanan ölçekTunceli Meslek Yüksekokulunun farklı bölümlerinde öğrenim gören 430öğrenciye uygulanmıştır. Ölçek uygulamasıyla elde edilen verilerin analizindeBağımsız gruplar t testi, Anova testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis Hve Tukey HSD testinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Meslekyüksek okulu öğrencilerinin gelecek beklentileri arasında cinsiyet değişkenigöre kız öğrenciler lehine anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca öğrencileringelecek beklentileri arasında 3-4 kardeşe sahip öğrenciler ile 5 ve daha fazlakardeş sayısına sahip öğrenciler arasında da anlamlı fark bulunmuştur.Öğrencilerin gelecek beklentileri anlamında küreselleşme ve teknolojiye bağlıolarak yaşadıklarına inanılan belirsizliklerin giderilmesinde sektörle olanilişkinin güçlendirilmesinin yarar getireceği düşünülmektedir. Bununyanında seçmeli dersler ya da esnek eğitim modelleriyle eğitim alınan meslekiprogramın dışında meslek dallarında eğitim verilerek geleceğe daha hazırkılınmaları önerilmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Sosyoloji