PVA Boncuklara İmmobilize Edilmiş Rhodococcus Sp. BH4 Quorum Quenching Bakterisinin Kullanımı ile Membran Biyoreaktörlerde Membran Biyotıkanmasının Engellenmesi - Köse, Börte Mutlu; Ergön, Tülay Can; Hisar, Halil; Lee, Chug-hak; Koyuncu, İsmail (My University, 2015)
Membran biyoreaktörler (MBR)in biyotıkanma problemine getirilen çözüm önerilerinden en yeni ve enyenilikçilerinden biri olan quorum quenching (QQ) mekanizması, bakteriler arasındaki sinyalizasyonunengellenmesine dayanmaktadır. Bakteriyel quorum quenching mekanizması çeşitli immobilizasyon medyalarınınkullanılması ile MBRlere adapte edilebilmektedir. Bu çalışmada, bir quorum quenching bakterisi olanRhodococcus sp . BH4 bakterisi, bünyesinde ürettiği bir QQ enzimi olan laktonaz enzimini reaktör içersinesalabilmesi adına PVA boncuklara immobilize edilmiştir. QQ polivinil alkol (PVA) boncuklar ilegerçekleştirilen 30 günlük QQ MBR işletimi sonucunda membran biyotıkanmasının kontrol altına alınması iletransmembran basıncı artışı önemli ölçüde engellenebilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Biyotıp