DENEYSEL KATARAKT MODELİNDE EPİGALLOKATEŞİN GALLAT, SESAMOL VE ELLAJİK ASİT'İN ETKİSİ - ERGEN, İRFAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Katarakt, dünyada görme azlığı yapan nedenler arasında ilk sırada yer almakta ve insidansı yaş ile artmaktadır. Bu çalışmada sodyum selenitle oluşturulan deneysel katarakt modelinde epigallokateşin gallat, sesamol ve ellajik asit'in kataraktı önleyici etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada, 35 adet Spraque Dawley türü rat randomize olarak beş eşit gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu olarak belirlenen birinci grup hariç yavru ratlara doğumlarının 9. gününde subkutan sodyum selenit enjeksiyonu yapılmıştır. Postpartum 10-14. günler arasında sham grubu olarak belirlenen ikinci gruba 50 mg/kg/gün serum fizyolojik, epigallokateşin gallat grubu olarak belirlenen üçüncü gruba 50 mg/kg/gün epigallokateşin gallat, sesamol grubu olarak belirlenen dördüncü gruba 50 mg/kg/gün sesamol ve ellajik asit grubu olarak belirlenen beşinci gruba 200 mg/kg/gün ellajik asit intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Katarakt evrelemesi yapıldıktan sonra lensler kapsülleriyle beraber çıkarılıp glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA), total antioksidan (TAS) ve total oksidan (TOS) seviyeleri analiz edilmiştir. Ortalama katarakt evreleri sham, epigallokateşin gallat, sesamol ve ellajik asit grubunda sırasıyla 3.50±1.41, 0.21±0.57, 0.57±1.01, 0.28±0.57 olarak saptanmıştır. Epigallokateşin gallat grubunun katarakt evresi ortalaması sham ve sesamol gruplarının ortalamalarından istatiksel olarak düşük bulundu (p<0.001, p<0.05). Sesamol grubunun katarakt evresi ortalaması sham grubunun ortalamasından istatistiksel olarak düşük bulundu (p<0.01). Ellajik asit grubunun katarakt evresi ortalaması sham grubundan istatiksel olarak düşük bulundu (p<0.01). Epigallokateşin gallat, sesamol ve ellajik asit gruplarının sham grubuna kıyasla TAS ve GSH düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek, TOS ve MDA düzeyleri ise anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Çalışmamızda epigallokateşin gallat, sesamol ve ellajik asit gruplarının sham grubuna kıyasla TAS ve GSH düzeylerinin yüksek, TOS ve MDA düzeylerinin ve ortalama katarakt evresinin düşük olması bu ajanların katarakta karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Epigallokateşin gallatın sesamole göre katarakt önleyici etkisi istatiksel olarak daha güçlü bulunmuştur. Deneysel modellerde katarakt önleyici etkileri saptanan bu ajanların insanlarda olası antioksidan etkilerinin ortaya konulabilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Cataract is the most common cause of blindness worldwide and its incidence is likely to increase with age. The aim of this study is to investigate whether epigallocatechin gallate, sesamol and ellagic acid have protective effects on experimental cataract model formed by sodium selenite in rats. In this study, thirty-five Spraque Dawley rats were randomly divided to form five groups. Subcutaneous sodium selenite injection was applied to all the newborn rats except the control group on postpartum nineth day, and between 10th and 14th days; rats in sham group were administered 50 mg/kg /day saline solution, rats in epigallacatechin gallate group were administered 50 mg/kg day epigallacatechin gallate, rats in sesamol group were administered 50 mg/kg/day sesamol and rats in ellagic acid group were administered 200 mg/kg/day ellagic acid intraperitoneally. The grading of cataract development was performed and the lenses were extracted with capsules. Glutathion (GSH), malondialdehyde (MDA), total antioxidant ( TAS) and total oxidant (TOS) levels were analyzed in the lens samples. The mean cataract levels in the sham, sham epigallocatechin gallate, sesamol and ellagic acid groups were found as 3.50±1.41, 0.21±0.57, 0.57±1.01, 0.28±0.57 respectively. The mean cataract level in the epigallocatechin gallate group was found to be significantly lower than those of the sham and sesamol groups (p<0.001, p<0.05). The mean cataract level in the sesamol and ellagic acid groups were found to be significantly lower than that of the sham group (p<0.01, p<0.01). The mean GSH and TAS levels in epigallocatechin gallate, sesamol and ellagic acid groups were significantly higher than those of sham group and TOS, MDA levels in epigallocatechin gallate, sesamol and ellagic acid groups were significantly lower than those of sham group (p<0.05). Our study shows that the mean lens GSH and TAS levels in epigallocatechin gallate, sesamol and ellagic acid groups were significantly higher than sham group levels, while that TOS and MDA levels, and mean cataract grades in epigallocatechin gallate, sesamol and ellagic acid groups were significantly lower than those of the sham group. This findings suggest that these agents have protective effects against cataracts. Protective effect against cataract of epigallocatechin gallate was significantly more potent than that of sesamol. Cataract inhibitory effects of all of these agents were detected in this experimental cataract models. In order to reveal the potantial antioxidants effects of the these agents in humans are needs for further researches.
The effects of epigallocatechi?n gallate, sesamol and ellagic acid on experimental cataract model
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına üniversite kütüphaneniz aracılığı ile (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göz Hastalıkları