KOLESTAZLI HASTALARDA KARACİĞER HEMODİNAMİK DEĞİŞİKLİKLERİN RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - KAFADAR, SAFİYE (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada kolestaz sonucu karaciğerde gelişmesi olası hemodinamik değişikliklerin non invaziv ve güvenilir bir yöntem olan renkli Doppler ultrasonografi (RDUS) ile hekimi uyarıcı öncü bulguların elde edilebilirliğinin araştırılması amaçlanmıştırRDUS ile 42 karaciğer enzim yüksekliği bulunan hasta grubu, 41 enzim ve bilurubin yüksekliğinin birlikte bulunduğu (kolestaz) hasta grubu ve 24 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu incelendi. Tüm olgularda konjesyon indeks (CI), fibrozis indeks (FI),hepatik vasküler indeks (HVI), hepatik arter rezistif indeks (HA-RI), hepatik arter pulsatilite indeksi (HA-PI), portal ven hızı (PVH), portal ven çapı (PVÇ) ve dalak boyutu değerlendirildi. Elde edilen bulgular kontrol grubu, enzim yüksekliği hasta grubu ve kolestaz hasta grubu arasında istatistiksel olarak değerlendirildi.Enzim yüksekliği olan hasta grubu ile ve kontrol grubu arasında FI, HVI, HA-PI parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,05). Ancak CI, HA-RI, PVÇ, PVH ve dalak boyutu parametreleri açısından anlamlı fark izlenmedi (p>0,05).Enzim yüksekliği hasta grubu ile kolestazlı hasta grubu arasında ve kolestazlı hasta grubu ile kontrol grubu arasında tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p<0,05).CI, FI, HA-RI, HA-PI, PVH ve HVI parametreleri açısından yüksek istatistiksel anlamlılık izlendi (p<0,001). CI, FI, HA-RI, HA-PI, PVÇ ve dalak boyutu kolestazlı hasta grubunda yükselme gösterirken PVH ve HVI azalmaktaydı.Çalışmamızın sonuçları RDUS'un; kolestazlı olgularda karaciğer hemodinamisindeki değişikiklerin non invazif olarak tanımlanmasında, hastalığın takibinde ve biliyer siroz ve PHT gibi komplikasyonlarının erkenden saptanmasında kullanışlı ve güvenilir bir yöntem olduğunu göstermektedir.

This study is aimed to determination of frontier findings warning physisians related to hemodymanic changes having development possibility in liver resulted from cholestasis by using such a method of color Doppler ultrasonography (RDUS) which is non invasive and reliable.In this context; 42 patient groups having high hepatic enzyme level, 41 patient groups having high hepatic enzyme level and bilurubin, and 24 control groups constituted from healthy persons are examined with RDUS. In all cases congetion index (CI), fibrosis index (FI), hepatic vasculer index (HVI), hepatic artery resistive index (HA-RI), hepatic artery pulsatility index (HA-PI), portal vein velocity (PVH), portal vein diameter (PVÇ) and spleen size are evaluated. According to these parameters, statistical difference among the control group, patient group of high hepatic enzyme level, and cholestasis patient group are evaluated.According to the FI, HVI, HA-PI parameters, between the patient group of high hepatic enzyme level and control group are determined significant difference (p<0,05). On the other hand, according to the CI, HA-RI, PV diameter, and spleen size parameters, these groups are not observed any significant difference (p>0,05).Between the patient group of high hepatic enzyme level and the cholestasis patient group, and between the control group and the cholestasis patient group are obtained significant difference as statistical in all parameters (p<0,05).According to the CI, FI, HA-RI, HA-PI, PVH, and HVI parameters, these groups are determined high statistical significant difference (p<0,001). While CI, FI, HA-RI, HA-PI, PVÇ, and spleen size have increased in the cholestasis patient group; in turn, PVH and HVI have decreased.The results of our study show that RDUS have a utility and reliable modality on the changes happened in hepatic hemodynamy that might appeared by presence of biliary cirrhosis and its progression developed in the cholestatic patients
Evaluation of hepatic hemodymanic changes in cholestatic patient by color doppler ultrasound
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp