238 NOLU SEYDİŞEHİR (KONYA) ŞER'İYYE SİCİLİ TRANSKRİPSİYON VE DEĞERLENDİRİLMESİ - KARAVAŞ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2018)
Şeri'yye sicilleri XV. Yüzyılın yarısından başlayarak XX. Yüzyılın ilk çeyreğine kadar olan süreçte Osmanlı devletinin büyük bir bölümünde tutulmuş olan birinci el kaynaklardan biridir. Söz konusu kaynaklar toplumların; siyasi tarihinin yanı sıra askeri, kültürel, sosyal ve iktisadi yapı hakkında bilgiler içermektedir. Şer'iyye sicilleri şehirlerin tarihi hakkında yapılacak araştırmalarda da çok büyük bir önem arzetmektedir. Kadıların, merkez ile yaptıkları resmi yazışmalar, halkın şikâyet ve dilekleri ferman ve hükümler bahsettiğimiz hususlar dışında ait olduğu bölgenin sosyal ve iktisadi hayatı hakkında bize çok değerli bilğiler veren mahkeme kararları incelenmeden Osmanlı Devleti'nin siyasi, idari ve sosyal tarihi hakkında bilgi edinmek mümkün değildir. Şer'iyye Sicilleri kapsam olarak çok geniş olduğu için araştırma yapılacak birçok konu için başvurulacak tek kaynaktır. Şer'iyye mahkemelerini ilgilendiren konuya ait yazılar belirli kurallara göre yazılırdı. Bölgesel konuların yazıldığı bölüme "sicili mahfuz", merkezden gelen emirlerin yazıldığı bölüme ise "Sicili Mahfuz Defterü" denirdi. Bu çalışmada 238 numaralı Seydişehir (Konya) Şer'iyye sicillerini (Rumi 1318- 1922 miladi 1903-1922) inceledim. Söz konusu siciller Vekâlet Hüccetlerinden oluşmaktadır. Üzerinde çalıştığım siciller çeşitli konular içermekle birlikte ağırlıklı olarak miras, alacak, nikah ile ilgili konular bulunmaktadır. Sicil içeriğinde genellikle dava konusa itilaflı konular ya da devir, satış, gibi konularla ilgili vekâlet verme işlemleri bulunmaktadır. Bu çalışma bölgenin sosyal, kültürel, ekonomik, tarihiyle ilgili önemli bilgiler içermektedir.

Sharia records that has been beginning in the mid-century of XV., till the period until the first quarter of the XXth century, which is one of the primary sources held in a large part of the Ottoman Empire. These sources comprises, military, cultural, social and economic structure of the societies besides the political history. The Sharia records are also of great importance in research on cities' history. Official correspondences of the Cadis (muslim judges) with the center, complaints and wishes of the people, fermans (edicts) and provisions, that it is not possible to obtain information about the political, administrative and social history of the Ottoman Empire without examining the court decisions that give us valuable information about the social and economic life of the region to which we belong. Because the Sharia records are so wide in scope, they are the only source to be searched for many issues to be investigated. Writings on the subject of the Sharia courts were written according to certain rules. The divisions in which the regional subjects are written are called the "Sicili Mahfuz" (Protected Registry), while the division from which the orders from the center are written is called the "Sicili Mahfuz Defterü" (Protected Registry Book). In this study, I examined Seydişehir (Konya) Sharia Record (Julian 1318- 1922 Gregorian 1903-1922) number 238. These records are made up of deputation deeds. The registers I work on include various topics, but mainly about heritage, holdings and marriage. In the record, there are usually controversial issues related to the litigation issue, or proxy issues regarding matters such as transfer, sale or transfer, sale, etc. are subject to the process of giving deputation. This study contains important information on the social, cultural, economic and historical aspects of the region.
Transcript and evaluation 238th Seydişehir (Konya) Sharia Record
Keywords: Tarih