Siber Olaylara Müdahale ve Analiz Süreci - Gençoğlu, Muharrem Tuncay; Gençoğlu, Muharrem Tuncay (My University, 2021)
Günümüzde siber saldırılar ve bununla birlikte siber güvenlik terimi hayatımızdaki varlığını giderek arttırmaktadır. Her saldırı tekniği karşısında bir savunma mekanizması geliştirilmiş, geliştirilen her savunma mekanizmasına karşı olarakda atak vektörlerinde değişiklikler meydana gelmiştir. Bu çalışmada ilk olarak Türkiye’ deki mevcut siber olay müdahale yapısı ve devamında siber olay müdahale süresince dikkate alınması gereken teknik inceleme ve detaylardan bahsedilmiştir. İleri seviye kalıcı tehditlerde (APT) iz ve emarelerin tespiti pek çok farklı kaynağın (Network, registry,ram gibi) detaylı analizi sonucu fark edilmektedir. Bu sebeple güncel saldırılarda kullanılan emare ve izlerin tespitinde yara kuralı tabanlı bir yazılım ve konsept ile şüpheli sistemler üzerindeki olay müdahale süreçlerine farklı bir bakış açısı kazandırma amaçlamıstır. Bu kapsamda literatüre araç (tool)bazlı analizin pratikliğini ve efektifliğini ispatlama noktasında katkı sağlayacaktır. Ayrıca bilgisayar olay analizinde izlenecek yol ve yöntemleri, disk incelemesi, APT şüphesi olan bir sistemde tarama, Windows ve Linux Sistemlerde müdahale ve kayıtların elde edilmesi hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Özellikle olay müdahale ve adli bilişim çalışmalarında mevcut teknolojinin ve basitleştirilmiş adli kılavuzların geliştirilmesine, yerli ve milli araçların oluşturulmasına rehber olabilecek bir çalışma olması hedeflenmiştir.
Keywords: Siber olay müdahale; Disk ve ram inceleme; Siber olay analiz; Uçuculuk