TARİHİ GELİŞİM SÜRECİ İÇERİSİNDE ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR VE TÜRKİYE (1923-1963) - KİŞMAN, ZÜLFÜKAR AYTAÇ (Fırat Üniveristesi, 2006)
Uluslararası ilişkilerin temelinde, ilişkinin nedeni ve şeklini belirleyici olan enbüyük etkenlerden birisi ?güç?tür. Devletler muvazenede kendi taraflarının ağırbasması ekseninde politikalarını geliştirmiş ve uygulamışlardır. Fakat özellikle 1815Viyana Kongresinin ardından oluşmaya başlayan yeni devletler dengesi ve ilişki biçimigünümüz uluslararası sisteminin de temellerini oluşturmaktaydı. O zamanlarda yeninüvelenen gruplaşmalar ve ortak hareketler silsilesi 20.yy'a gelindiğinde artık yerini çokkapsamlı uluslararası örgütlere, çok güçlü bölgesel oluşumlara ve bazen de tarafsızteşkilatlara bırakmıştır.Birinci Dünya Savaşı'nın ardından modern manada ilk denemelerinin yapıldığıve İkinci Dünya Savaşından sonra nitelik ve nicelik olarak ciddi inkişaf gösterenuluslararası teşkilatlar bu tezin içeriğinin bir ayağını oluşturmaktadır. Tezin diğer ayağıve temel ekseni ise bu kuruluşların Türkiye merkezli incelenmesidir. Türkiye'nin belirlibir zaman periyodunda (1923-1963) ilişki içinde bulunduğu çeşitli kuruluşlarınoluşumları ve yapıları incelenecek ve Türkiye'nin bu kuruluşlara üyeliğinin sebep vesonuçları anlaşılmaya çalışılacaktır. Bütün bu uluslararası ilişkiler yumağı tarihselolarak incelenecektir.Anahtar Kelimeler: Uluslararası Kuruluşlar, Türkiye, Soğuk Savaş Dönemi

"Power" can be stated as one of the biggest factors affecting the ?reason? and?shape? of the relationship on the basis of the international relations. The states asactors of the international era develop and apply policies in order to be in advantageousposition within the balance system. However the new balance of states and the new typeof relationships have began to evolve after 1815 Vienna Congress and constituted thecolumns of the contemporary international system. The sequence of the common affairsand the groupings of the Vienna Congress System had converted into comprehensiveinternational organizations, powerful regional formations and impartial institutions.The international organizations that experienced the first modern experimentsafter Great War and had became mature in terms of quality and quantity after SecondWorld War covers one aspect of this thesis. The other aspect of this thesis is thehistorical investigation of the stated organizations from Turkey?s perspective. Theformations and the structures of several institutions to which Turkey has related in aperiod of time between 1923 and 1963 and, the causes and effects of Turkey?sparticipation to these organizations will be studied. All these web of internationalrelations will be scrutinized with historical retrospections.Keywords: International Organizations, Turkey, Cold War Era
International organizations and Turkey in their historical development period (1923-1963)
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler