MESANE TÜMÖRLÜ HASTALARDA DİFÜZYON AĞIRLIKLI MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME VE DİNAMİK MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİNİN TANIDAKİ ROLÜ - DAĞGÜLLİ, MANSUR (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmanın amacı, hematüri şikâyetiyle başvuran ve üst üriner sistem USG'si normal olan hastalarda, difüzyon ağırlıklı MRG'nin mesane kitlelerinin tanısında ve kitlenin malign-benign, yüzeyel-invaziv ve transizyonel-skuamöz ayrımında kullanılabilirliğini araştırmaktır.Çalışmaya Haziran 2008 ile Mayıs 2009'da, üroloji polikliniğine hematüri nedeniyle başvuran ve değerlendirmede sistoskopi uygulanacak 45 hasta ile ürolojik hastalığı olmayan gönüllü 30 olgu dahil edildi. Bu hastalardan DAMRG ile sırasıyla b100, b600, b1000 gradyent değerlerinde, difüzyon ağırlıklı görüntüler alındı. Mesanesinde lezyon saptanan hastalarda lezyondan ve gönüllü olguların normal mesane dokusundan ADC değerleri ölçüldü. Mesane tümörlü hastalardan rezeke edilen dokuların, histopatolojik incelenmesi sonrası malign ve benign ayrımı yapıldı. Histopatoloji sonucu benign olarak gelen hastalar ile malign olarak gelen hastaların, kitle ADC değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca yüzeyel-invaziv ve transizyonel-skuamöz mesane tümörlerinin ADC değerleri karşılaştırıldı.Malign lezyon saptanan 35 hastanın lezyona ait ADC değerleri (b100, b600, b1000) (1,41x10?3; 1,12x10?3; 0,88x10?3) sağlıklı bireylerdeki normal dokuya göre (3,65x10?3; 2,59x10?3; 2,00x10?3 mm2/s) düşük bulundu ( p<0.05). Benign lezyon saptanan 10 hastanın lezyona ait ADC ölçümlerinin (b100, b600, b1000) (1,82x10?3; 1,23x10?3; 0,92x10?3 mm2/s), malign lezyon için ölçülen ADC değerlerinden, yüksek olmasına rağmen aralarında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0, 05). Ayrıca transizyonel ve skuamöz tipteki hastaların kitle ADC değerleri karşılaştırıldığında, skuamöz tipteki kitlelerin ADC değerlerinin daha düşük olduğu saptandı. Yine invaziv mesane tümörlü kitlelerin ADC değerlerinin, yüzeyel mesane tümörüne göre daha düşük olduğu saptandı (p<0, 05).Sonuç olarak; DAMRG, mesane tümörünün ayırıcı tanısında hızlı, etkili ve lezyon derinliği ile lezyon tipini saptamada, mevcut tanı yöntemlerine alternatif bir görüntüleme yöntemidir. Ancak rutin MRG protokolüne ilave edilebilmesi için daha geniş serili ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler: DAMRG, ADC, mesane tümörü, Hematüri

Aim of this study was to investigate the efficacy of diffusion- weighted MRI in diagnosis and differentiation of bladder masses either as malignant or benign, superficial or invasive, transitional or squamous in patients presenting with hematuria who otherwise had normal ultrasonography.Between June 2008 and May 2009, 45 patients presented to our outpatient clinic with hematuria in whom cystoscopic assessment was planned and 30 volunteer with non-specific complaints other than hematuria were included into the study. DWMRI at b100, b600, b1000 gradient echo values were obtained from patients by DWMRI. Apparent Diffusion Coefficient (ADC) values were measured at the lesions or normal tissue in bladder of both patients and control subjects. Cystoscopically detected lesions were resected and benign or malignant differentiation was made by histopathologic examination. The ADC values on mass in all patients with benign or malignant patology and in control bladders were compared. Furthermore, ADC values of superficial-invasive and transitional-squamous bladder tumors were compared.ADC values, b100, b600, b1000, of malign lesions were measured as 1,41x103 ; 1,12x10-3; 0,88x10-3, respectively. These values were significantly lower than the values measured in normal healthy controls (3, 65x10-3; 2.59x10-3; 2.00x10-3 mm2/sec, respectively) ( p<0.05). Although ADC measurements of benign lesions detected in 10 patients (b100, b600, b1000) (1.82x10-3; 1.23x10-3, 0.92x10-3) were higher than the measurements obtained from malign lesions, no statistically significant diffeence was present (p>0.05). The comparison of ADC values between transitional and squamous cell cancer types revealed lower ADC levels for squamous type. Similarly, ADC levels measured at invasive tumors showed significantly lower ADC levels when compared to superficial malignancies (p<0.05).In conclusion, DWMRI seems to be a fast, effective, and an alternative method for diagnosis of bladder masses, for detection of the depth and type of the bladder tumor. However, there?s further need for large and controlled series for use of this technique in routine clinical practice of this method as adjunct to MRI protocol.Key Words: DWMRI, ADC, Bladder tumor, Hematuria
The role of diffusion weighted magnetic resonance imaging and dynamic magnetic resonance imaging methods in the diagnosis of patients with bladder tumor.
Keywords: Üroloji