Akciğer tüberkülozu tedavisinin takibinde serum Ca-125 ve CEA düzeyleri - Turgut, Teyfik; Deveci, Figen; İlhan, Necip; Kaçar, Canan; Muz, Mehmet Hamdi (My University, 2006)
Amaç: Tümör belirleyicileri olan CA-125 ve CEA'nın tüberkülozlu hastalarda tedavi süresince serum düzeylerinin saptanması. Gereç ve Yöntem: Aktif akciğer tüberkülozu tanısı konulan 20 olguda, başlangıç ve tedavinin 2. ve 6. aylarında serum CA-125 ve CEA düzeyleri ölçüldü. Ayrıca elde edilen sonuçlar 15 inaktif tüberküloz olgusu ile 15 sağlıklı kontrol olgusundan elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı. Bulgular: Serum CA-125 düzeyleri aktif grupta tedavi başlangıcında hem inaktif hem de kontrol grubundan anlamlı olarak yüksekti (her iki grup için p<0.001). Tedavinin 2. ayında da bu düzeylerin azalmakla birlikte halen yüksek olduğu gözlendi (aktif-inaktif arası p<0.01 ve aktif kontrol arası p<0.005). Tedavinin 6. ayında tüm gruplar arası istatistiksel anlamlılığın kaybolduğu saptandı (p>0.05). Aktif grupta başlangıç, 2. ve 6. aylarda elde edilen değerler karşılaştırıldığında CA-125 düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı olarak tedavi süresi ilerledikçe azaldığı bulundu (p<0.001). Serum CEA düzeylerinde ise hem gruplar arasında hem de tedavi süresince anlamlı bir farkın olmadığı gözlendi (p>0.05). Sonuç: Sonuç olarak akciğer tüberkülozlu hastalarda serum CA-125 düzeylerinin yüksek olduğunu ve tedavi ile bu düzeylerin azalarak normale döndüğünü bu nedenle CA-125’in hastalığın tedavisini takipte kullanılabilecek bir belirteç olduğunu düşünmekteyiz.
Keywords: Tüberküloz; pulmoner; Tümör belirteci; biyolojik; Karsinoembriyonik antijen; CA-125 antijen