Sağlık-Erenkaya (Konya batısı) yöresi volkanik kayaçlarının petrografik ve jeokimyasal özellikleri - Kurt, Serpil; Akgül, Bünyamin; Kurt, Hüseyin (My University, 2005)
Bu çalışmada Konya ilinin 40 km güneybatısında yüzeyleyen volkanik kayaçların petrografik ve jeokimyasal özellikleri araştırılmıştır.Yöredeki en yaşlı formasyon dolomit, dolomitik kireçtaşlarından oluşan Geç Triyas- Erken Jura yaşlı Kızılören formasyonudur. Bu birim kıtasal şelf türü karbonatlardan oluşan Jura-Kretase yaşlı Lorasdağı formasyonuna yanal ve dikey geçiş gösterir. Bu birimler, Geç Miyosen-Erken Pliyosen yaşlı Erenler-Alacadağ volkanitleri ile uyumsuz olarak örtülürler. Geç Pliyosen-Kuvaterner yaşlı Topraklı formasyonu diğer yaşlı birimleri uyumsuz olarak örter. Alüvyon inceleme alanındaki en genç birimdir. Volkanitler Kızılören ignimbiriti, tüf-aglomera, dasit, andezit, iki piroksenli andezit, trakiandezit ve Erenkaya ignimbiriti olarak ayrılmıştır. Volkanitler başlıca plajiyoklas, hornblend, ortopiroksen, klinopiroksen, kuvars, sanidin, tali opak ve apatit mineralleri içermektedirler. Çalışma sahasında yüzeyleyen Erenler-Alacadağ volkanitlerinin, petrografik ve jeokimya verileri andezitik-dasitik bileşimde, subalkalen karakter gösterir. Volkanitlerin kabuksal kökenli eski bir yitim zonunda oluşmuş volkanizma ürünü oldukları düşünülebilir.
Keywords: Jeoloji