Altı farklı lokasyonda yürütülen denemelerle Doğu Anadolu Bölgesi için en uygun ekmeklik buğday çeşitlerinin (Triticum aestivum var. aestivum L.) belirlenmesi üzerinde bir araştırma - Ayçiçek, Mehmet; Yıldırım, Talat (My University, 2002)
Bu araştırma sekiz adet ekmeklik buğday çeşidinin verim yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla 1999/2000 yetiştirme döneminde, Ilıca, Pasinler, Erzincan, Van, Bingöl ve Muş olmak üzere altı lokasyonda yürütülmüştür. Denemede yer alan çeşitler içerisinde Alparslan ve Nene Hatun çeşitleri sırası ile 268 kg/da ve 265 kg/da tane verimleri ile en yüksek verimli çeşitler olarak belirlenmişlerdir. Denemede yer alan diğer çeşitler ise 263-238 kg/da tane verimine sahip olmuşlardır. Doğu Anadolu bölgesinin yerel hattı olan Kırik buğdayı ise 205 kg/da tane verimi ile denemedeki en düşük verimli buğday çeşidi olmuştur.
Keywords: Varyans analizi; tohum verimi; kültür çeşitleri; buğday; karşılaştırmalar; Triticum aestivum; Doğu Akdeniz Bölgesi; ekmeklik buğday; verim korelasyonu