DİN EĞİTİMİNDE DİJİTAL HİKÂYE KULLANIMI - ÖZGAT, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesince yürütülen örgün ve yaygın din eğitimi faaliyetleri, belirlenen öğretim programlarıyla öğrencilerin Milli Eğitim Temel Kanunu'nun amacına yönelik yetişmeleri için yardımcı olmaktadır. Bu öğretim programlarının sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi programda yer alan konu ve kazanımların öğretim, yöntem ve tekniklerle zenginleştirilmesi gerekmektedir. Özellikle bu yöntemlerin uygulanabilmesinde materyallerin gücü bir hayli fazladır. Bu çalışmada bu materyallerden henüz yeni kullanılmaya başlanan dijital hikaye anlatıcılığının din eğitiminde kullanımıyla alakalı örneklere yer verilmeye çalışılmıştır. Öğretim materyali olarak örgün ve yaygın eğitim programlarında kullanılabilir dijital hikayelerin neler olduğunu tespit etmeyi amaçlayan bu çalışmada doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. "Dini hikayeler" anahtar kelimesiyle yapılan inceleme sonucunda elde edilen dijital hikayeler araştırmacı tarafından geliştirilen içerik değerlendirme formu kullanılarak analiz edilmiştir. Üç farklı bölüm altında elde edilen bulgularda ilk bölümde tespit edilen dijital hikayeler hakkında bilgilere ve elde edilen dijital platform üzerinde yer alan izlenme oranlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde araştırmacı tarafında oluşturulan içerik değerlendirme formunda yer alan temalar doğrultusunda her bir dijital hikaye serisi içerik analizine tabii tutulmuş ve seri içerisinde yer alan dijital hikayelerin ders ve kazanım eşleştirmeleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde içerik değerlendirme formunda yer alan kavramların genel bir değerlendirmesi yapılmış ve her bir kavramı öğretmeye yardımcı olabilecek dijital hikaye ders ve kazanımlarıyla eşleştirilerek tablo halinde sunulmuştur. Yapılan çalışma sonucunda dört farklı hikaye serisinden toplam 111 dijital hikaye tespit edilmiş, bu dijital hikayelerden 77 tanesi öğretim materyali olarak 19 ders ve 152 farklı kazanım öğretiminde kullanılabileceği tespit edilmiştir.

In our country, formal and non-formal religious education activities carried out by the Ministry of National Education and the Presidency of Religious Affairs help students to be trained in accordance with the purpose of the basic law of national education with the determined curriculum. In order for these teaching programs to be implemented in a healthy way, the subjects and achievements in the program should be enriched with teaching, methods and techniques. Especially in the application of these methods, the power of the materials is quite high. In this study, it has been tried to include examples related to the use of digital storytelling, which has just started to be used, in religious education. Document review and content analysis methods were used in this study, which aims to determine what digital stories can be used in formal and non-formal education programs as teaching materials. The digital stories obtained as a result of the analysis with the keyword "religious stories" were analyzed using the content evaluation form developed by the researcher. In the findings obtained under three different sections, in the first section, information about the detected digital stories and the viewing rates on the obtained digital platform are given. In the second part, each digital story series was subjected to content analysis in line with the themes included in the content evaluation form created by the researcher, and the course and outcome matches of the digital stories in the series were made. In the third part, a general evaluation of the concepts in the content evaluation form has been made and the digital story that can help teach each concept has been presented in a table by pairing it with its lessons and achievements. As a result of the study, a total of 111 digital stories from four different story series were determined, and it was determined that 77 of these digital stories could be used as teaching material in 19 lessons and 152 different learning outcomes.
The use of digital stories in religious education
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim