İnsan ve keçi serumundaki lipoproteinlerin fosfotungstik asit $ASİT/MgCI_2$ presipitasyon metodu ile separasyonunun karşılaştırılması - Güldür, Tayfun; İleri, Tülay (My University, 1996)
Lipoproteinler, çeşitli dokular arasında depolama ve kullanım için nakledilen suda-çözünür komplekslerdir. Liporoteinlerin koroner arter hastalığı riski ve çeşitli tip dislipoproteinemiler ile olan bağlantısı lipoprotein fraksiyonlarının miktar tayinini gerekli kılmaktadır. $\\beta$ ve pre- $\\beta$ liporoteinlerin separasyonlan için en yaygın olarak kullanılan tekniklerden bir tanesi fosfotungstik asit / $MgCl_2$ ile presipitasyondur. Bununla beraber laboratuarda kullanılan lipoprotein separasyon tekniklerinden hiçbiri hayvan lipoproteinlerinde kullanım için geliştirilmemiştir. Bu nedenle insan ve keçi serumunda apolipoprotein-B içeren lipoproteinlerin ( $\\beta$ ve pre- $\\beta$ )presipitasyonunu sağlamak için gerekli fosfotungstik asit/ $MgCl_2$ konsantrasyonlarını karşılaştırmak üzere bu çalışma gerçekleştirildi. Orjinal metod ile uyumlu olarak, 0.56 $\\mu$ mol / 25 $\\mu$ mol fosfotungstik asit / $MgCl_2$ ' ün insan serumunda apolipoprotein-B içeren lipoproteinlerin presipitasyonu için yeterli olduğu sellüloz-asetat elektroforezisi ile teyit edildi. Oysa, keçi serumunda aynı lipoprotein fraksiyonlarını çöktürmek üzere insan serumu için gerekli olandan yaklaşık 3 kat daha fazla (min. 1.67 $\\mu$mol / 75 $\\mu$ mol, max. 1.97 $\\mu$ mol /87.5 $\\mu$ mol) fosfotungstik asit / $MgCl_2$ gerekli olduğu belirlendi. 4.44 $\\mu$ mol/ 200 $\\mu$ mol fosfotungstik asit / $MgCl_2$ eklenmesiyle keçi serumundaki bütün lipoprotin fraksiyonları presipite oldu. İnsan ve keçi serumunda apolipoprotein-B içeren lipoproteinlerin presipitasyonu için gerekli fosfotungstik asit $MgCl_2$ konsantrasyonlarındaki farklılıkların muhtemel nedenleri tartışıldı.
Keywords: Tür farklılıkları; biyokimyasal teknikler; insan; keçi; lipoprotein; serum; evcil hayvanlar; metodoloji; magnezyum klorür