Endometrial polip tedavisinde Winter polip forsepsi ile birlikte dilatasyon küretaj kullanımı - Sapmaz, Ekrem; Çelik, Hüsnü; Akpolat, Nusret; Beytur, Leyla; Altungül, Aygen (My University, 2003)
Amaç: Sonohisterografide tespit edilen endometrial poliplerin tedavisinde Winter polip forsepsi ve dilatasyon küretaj kullanımının etkinliğinin incelenmesi. Çalışmanın yapıldığı yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı-Elazığ. Materyal ve Metod: Menometroraji şikayeti ile kliniğimize başvuran, fertilitesini tamamlamış premenopozal veya postmenopozal hastaların yapılan sonohisterografılerinde, uterin kavitede endometrial polip tespit edilen 47 vaka prospektif, tanımlayıcı tipte çalışma programına alındı. Hastalara 800 mcg misoprostol/rektal uygulandıktan dört saat sonra lokal anestezi altında serviks 9'nolu hegar bujisine kadar dilate edildi. Endometrial polip lokalizasyonu dikkate ahnarak Winter polip forsepsi ile uterm kaviteye girildi. Büyük polipler Winter ile çıkarıldı. Daha sonra iki nolu keskin ' küretle uterin kavite tümüyle küretlendi. Postküratif 1. gün ve 6. ay sonohisterografi yapılarak uterin kavite tekrar değerlendirildi. İstatistiksel yöntem olarak Wilcoxon Rank test ve Paired t test kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 47 vakanın 43'ünde müdahale başarıyla tamamlandı. Tekrarlanan birinci günkü sonohisterografıde sadece 2 vakada (%5) bazal sonohisterografıdeki lezyonun sebat ettiği (geniş tabanlı submüköz myom) tespit edildi ve histeroskopik rezeksiyon önerildi Sonuç: Menometroraji şikayeti olan ve fertilitesini tamamlamış premenopozal veya postmenopozal hastalarda, Sonohisterografi ile tespit edilen endometrial poliplerin tedavisinde Winter polip forsepsi ve D/C kullanımı uygun bir tedavi seçeneği olabilir. Müdahaleden önce 800 mcg rektal misoprostol kullanımı müdahaleyi kolaylaştırmaktadır.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Küretaj; Obstetrik forseps; Metroraji; Endometriyum; Polipler; Dilatasyon ve küretaj