Klomipraminle gelişen lokal ödem - Baykara, Sema; Korkmaz, Sevda; Taşcı, Gülay; Kaya, Şüheda; Atmaca, Murad (My University, 2016)
Klopiramin; noradrenalin ile serotonin (5HT) reuptake inhibisyonu yoluyla etki eden ve antikolinerjik etkilere de sahip trisiklik bir antidepresan ilaçtır. Periferik yapılarda kolinerjik reseptörleri bloke ederek atropin benzeri etki gösterir ve antikolinerjik etkilerine karşı zamanla tolerans gelişir. Baş dönmesi, uyuşukluk hali, baş ağrısı, sinirlilik, konstipasyon, iştah artışı, bulantı, ağız kuruluğu, karın ağrı- sı; libido değişiklikleri, terlemede artış hafif ortostatik hipotansiyon yapabilir ve kardiyovasküler sistemin homeostazı ile ilgili refleksleri deprese edebilir. Depresif bozukluk (DB) tanısı ile kliniğimizde yatarak tedavi gören hastanın klomipramin tedavisi sonrasında önce yüz bölgesinde ve ilerleyen günlerde sağ el ve ön kolunda lokal olarak gelişen bir ödemi vardı. Genel literatüre göre klomipraminin mast hücre stabilizasyonu ile ödem oluşumunu engelleyici etkisi vardır. Hayvan çalışmalarında ödem artırıcı etkisi gösterilmiş olsa da tedavi sırasında bu etkinliğine ait herhangi bir literatür bulgusu yoktur. Olgumuz bu açıdan ilk örnektir. Bu yazıda klomipramin tedavisi ile lokal ödem gelişen bir olgudan bahsedilecektir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp