BUZDOLAPLARINDA ALTERNATİF SOĞUTUCU AKIŞKAN OLARAK LPG KULLANILMASININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ŞENGÜR, SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi BUZDOLAPLARINDA ALTERNATİF SOĞUTUCU AKIŞKAN OLARAK L.P.G. KULLANILMASININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Serhat ŞENGÜR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 81 İklimlendirme ve soğutma endüstrisi, küresel ısınma ve ozon tabakasının incelmesi gibi çevresel nedenler ve enerji verimi gibi konular üzerinde süregelen tartışmalardan dolayı hızlı bir şekilde değişmektedir. Bu da, çevresel olarak kabul görmeyen soğutucu akışkanlar yerine bu pazarda yeni soğutucu akışkanların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Son zamanlarda sentetik (yapay) soğutucu akışkanlara nazaran daha da çevre dostu olduğu ileri sürülen doğal soğutucu akışkanlara ilgi artmaktadır. Bunlar hidrokarbonlar ve onların karışımlarıdır. Ev soğutucularında kullanılan ve ozon yok etme potansiyeline sahip soğutucu akışkanların yerini alacak akışkanlar olarak önerilmektedirler. Bunların diğer avantajları pahalı olmamaları ve bol miktarda mevcut olmalarıdır. Sıfır ozon tüketme potansiyelleri ile çevre dostudurlar ve küresel ısınmaya neden olmazlar. Başlıca dezavantajları yüksek oranda yanıcı olmaları olduğundan, dikkatlice kullanımı gerektirirler. Ayrıca bazı soğutucu akışkanların karışımları mevcut soğutucu akışkanlara alternatif olarak kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, L.P.G.'nin ev soğutucularında (buzdolaplarında) R-12 soğutucu akışkanı yerine kullanılabilmesini araştırmaktır. Kullanılan L.P.G. yerel pazarda mevcut olan ve ağırlıkça % 30 propan ve % 70 normal bütandan oluşan L.P.G. 'dir. Farklı L.P.G. miktarları denendi. Sonuçlar gösterdi ki, L.P.G. performans katsayısı, kompresör gücü, volümetrik verim, kondenser yükü, kompresör çıkış basınç ve sıcaklığı gibi parametreler bakımından iyi sonuçlar vermektedir. Anahtar Kelimeler : Mekanik buhar sıkıştırmak soğutma çevrimi, buzdolabı, soğutucu akışkan, L.P.G. (sıvılaştırılmış petrol gazı), performans katsayısı. VIII
Experimental investigation of using LPG (liquefied petroleum gas) as alternative refrigerant in domestic refrigerators
Keywords: Makine Mühendisliği