SPORDAKİ MİLLİYETÇİLİK ANLAYIŞININ ŞİDDETE YANSIMASI ÜZERİNE DERLEME ÇALIŞMASI - Kızar, Oktay; Yavuz, Cumaali (My University, 2019)
Amaç: Bu derlemenin amacı dünyada sporda milliyetçilik algısınınspora şiddet bağlamında yansıması incelenmiştir. Saldırganlık ve şiddettoplumsal eylemlerde birbirini tanıyan birey ya da gruplar arasındagerçekleşmektedir. Bireylerin, grup içinde yer alabilmenin vermiş olduğugüvenle eylemlerinde sapma görülmesi ve şiddet eylemlerine yönelmesitarzında karşımıza çıkabilmektedir. Bu durum fanatizmin şiddetekaynaklık oluşturduğu görüntüler olarak anlaşılabilmektedir. Fanatizmve şiddet toplumsal kökenli meselelerin dışa vurma biçimi olaraknitelenen bir toplumsal sorundur.Yöntem: Araştırma verileri Web of Scinece, Google scholar veritabanlarından sporda milliyetçilik, fanatizm ve şiddet ile ilgiliçalışmalardaki verilerin betimsel tarama ve derleme yöntemiyleincelenerek elde edilen bilgilerin yorumlanmasıyla oluşturulmuştur.Bulgular: Web of Scinece, Google scholar veri tabanlarının betimseltarama yöntemi ile sporda milliyetçilik, fanatizm ve şiddet ile ilgili 54çalışma incelenmiştir. 54 çalışmanın içerisinden, yinelendiği belirlenen20 tanesi çıkarılmıştır. Ayrıca derleme çerçevesinde, çalışmalarınınayrıntılı incelenmesi yapılarak 34 çalışmanın tam metnine ulaşılamadı.Sadece özet bölümüne erişim sağlanan 12 çalışma da çıkarılmıştır. 22çalışmadaki veriler betimsel tarama ve derleme yöntemi ile incelenereksporda milliyetçilik, fanatizm ve şiddet ilişkisi araştırmacılar tarafındanyorumlanmasıyla çalışma oluşturulmuştur.Sonuç: Sporda şiddetin tarzı çok farklı biçimlerde günümüzdetoplumsal ve bireysel biçimde karşımıza yoğunlaştığı görülmektedir.Seyirciler arasındaki milliyetçilik algısının tezahürat kültürügözlemlemek ve yorumlar yapabilmek açısından önemlidir. Bunun içinseyircinin bir savaşa ya da festivale gider gibi aşamayı bir bütün içindeincelemek gerekir. Sporda aşırı milliyetçilik yaklaşımlarının şiddet olgusu olarak toplumlarda farklı derecelerde sürekli olarak rastlanmaktadır.Milliyetçilik söylemi futbolda, medya gücü ile bizi her an ziyaret eden birarkadaş gibi olmaktadır. Kullanılan dil ve üslubun yanında değilgörüntüler ve semboller ile üretilen milliyetçilik; futbol aracılığıylageçmişle sürekli bir ilişki kurma çabası kurulduğu görülmektedir.Sporun yapısından dolayı yarışmacı özelliği nedeniyle biz ve onlarayrımından güç alabilmektedir. Özellikle ülkelerin Milli takımlarınmaçları öncesi futbol spor bağlamından çıkarak milliyetçiliğin farklıanlamların üreticisi olduğu görülebilmektedirSonuç olarak sporda bölgesel milliyetçilikte şiddet olaylarını,bireysel ve toplumsal nitelikler taşıdığı görülmektedir. Taraftarlarınkişisel anlayış kesikliği nedeniyle kült kimliği psikolojik bir savunmaaracı olarak milliyetçilik algınsın geliştirerek tuttuğu takımın başarısı vebu takımın bir üyesi olma anlayışını tezahürat kültürüne yansıtıldığıgörülmektedir. Milliyetçi taraftarlık anlayışı fanatizme dönüşüncetaraftar ve taraftarlarda ezikliğini unutma aracı olarak grup içinde şiddeteylemine dönüşebilmektedir.
Keywords: Siyasi Bilimler; Sosyoloji; Spor Bilimleri