GÖĞÜS ULTRASON GÖRÜNTÜLERİNDE BENEK GÜRÜLTÜLERİN GİDERİLMESİ - KILIÇALP, ERMAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Ultrason görüntülerinin çözünürlüğünü ve kontrastını düşüren en önemli faktör benek gürültüsüdür. Benek gürültü tıbbi ultrason görüntüleme sisteminde rasgele dalgalanma ile meydana gelir. Benek gürültü özellikle yumuşak doku organlarında meydana gelir. Düzgün yansıyan ve kısmen saçılan ses demetleri ultrason görüntüsünün alışılmış grenli yapısını oluşturur. Ancak bu durum kontrastı ve görüntü netliğini azaltır. Görüntü kalitesinin düşmesinden dolayı tanılama işleminde zorluklar yaşanır. Günümüzde ultrason görüntülerinde ki benek gürültüsünün giderilmesi için kullanılan yöntemler dört ana başlık altında toplanır. Bunlar sırası ile filtre tabanlı yöntemler, dalgacık dönüşümü tabanlı yöntemler, bölge büyütme yöntemleri ve model tabanlı yöntemlerdir. Bu tez çalışmasında, benek gürültüsünün azaltılması için bulanık küme teorisine dayanan maksimum entropi ilkesi, dokusal analiz teknolojisi ve homojenlik ölçütü kullanılarak yeni bir yaklaşım ele alınmıştır. İncelenen yöntemin başarımını test etmek için çok sayıda klinik meme ultrason görüntüleri kullanılmıştır. Deneysel sonuçlar çeşitli kriterleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, önerilen yöntemin kenar ve doku bilgilerini koruyarak etkili bir şekilde benek gürültüsünü azaltabildiğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Benek Azaltma, Homojenlik, Ultrason görüntüsü, Model Tabanlı Yöntem

Speckle noise is an important factor that reduces the resolution and contrast of the ultrasound images. Speckle noise occurs with random fluctuating in medical ultrasound imaging system. Speckle noise occurs especially in soft tissue organs. Properly reflected and partly scattered sound beams form the structure of the usual grainy ultrasound image. However, this reduces the contrast and sharpness of the images. Therefore, difficulties in diagnosis due to poor image quality are realized. Today, the methods used to eliminate the speckle noise in ultrasound images are grouped under four main headings. These methods are the filter-based methods, wavelet-based methods, region growing based methods and model-based method, respectively. In this thesis, an approach is proposed for speckle reduction using 2-b homogeneity and directional average filters. We have conducted experiments on numerous clinic breast ultrasound images. The experimental results are evaluated using several criterions. The obtained results demonstrate that the proposed approach can reduce the speckle noise effectively without blurring the edges and damaging the textual information. Key Words: Speckle Reduction, Homogeneity, Ultrasound İmage, Model-Based Method
Speckle noise reduction in breast ultrasound image
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği