İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA SPONTAN, OKSİTOSİN VE PROSTAGLANDİN F2 ALFA İLE İNDÜKLENMİŞ KASILMALAR ÜZERİNE NEBİVOLOLÜN ETKİLERİ - KAVAK, SALİH BURÇİN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Erken doğum, toplumlar arası değişmeler gösterse de ortalama olarak tümdoğumların % 10'unda ortaya çıkar. Erken doğan bebeklerde uzun dönemde sinirsistemi ile ilgili gelişim problemleri, pulmoner fonksiyon bozuklukları veoftalmik problemler gibi sorunlar görülebilmektedir Erken doğan bebeklerin özelbakım gerektirmeleri ve ailelere getirdikleri sosyal, psikolojik ve ekonomiksorunlar beraberce ele alındığında olayın tıbbi boyutunun yanında sosyal yönününde önemi ortaya çıkmaktadır. Üstelik tedavide kullanılan ajanlar istenen etkiyigöstermekten uzaktır. Bu alanda yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine gerekvardır. Çalışmamızda izole sıçan miyometriyumunda spontan, oksitosin veprostaglandin F2Î± verilerek oluşturulan kasılmalara izole organ banyosundaselektif beta 1 blokör olan nebivololün tokolitik etkisini inceledik.Otuz adet sıçan uterusunun, uterus üst kutuplarından 1x0,2x0,2cm boyutlarındamiyometriyum kesitleri alındı. İzole organ banyosunda 1 gr gerimden sonraoluşan spontan kasılmalar, oksitosin ve prostaglandin F2Î± ile indüklenenkasılmalar randomize olarak üç guruba ayrıldı. G1'de (n=7), kaslara spontankasılmaların elde edilmesinin ardından sırasıyla 50, 250, 500 ÂµM dozda nebivololuygulandı. G2'de (n=8), 1ÂµM oksitosin uygulanarak sağlanan kontraksiyonlarınvarlığında, kaslara sırasıyla 50, 250, 500 ÂµM dozda nebivolol uygulandı. Songurup olarak G3'te (n=9), 1ÂµM prostaglandin F2Î± uygulanarak sağlanankontraksiyonların varlığında, kaslara sırasıyla 50, 250, 500 ÂµM dozda nebivololuygulandı ve tokolitik etkinlik incelendi. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesiMicrogal Origin 6.0 SPSS 10.0 bilgisayar programı kullanılarak, gurup içi11Wilcoxon Rank testi ve guruplar arası Mann Whitney-U testi ile yapıldı. P<0.05anlamlılık olarak kabul edildi.Nebivolol; spontan, oksitosin ve prostaglandin F2Î± verilerek oluşturulan tümkasılmaların peak amplitüdünü ve eğri altında kalan alanı doza bağımlı şekildeanlamlı olarak inhibe etti (p<0.05, Wilcoxon Rank Test). Kasılmalarınfrekanslarında ise G1'de 250 ve 500ÂµM nebivolol dozunda, G2'de tüm nebivololdozlarında istatistiksel olarak anlamlı bir inhibisyon ortaya çıktı (p<0.05Wilcoxon Rank Test). G3'de ise kasılmaların frekanslarında istatistiksel olarakanlamlı bir fark oluşmadı.Sonuç olarak, selektif beta 1 blokör olan nebivolol izole sıçanmiyometriyumunda spontan, oksitosin ve prostaglandin F2Î± verilerek oluşturulankasılmaları baskılamış ve dikkate değer şekilde etkin bulunmuştur. Ancak kliniketkinliğinin, fetal ve maternal etkilerinin daha kapsamlı olarak araştırılması vesonuçların mevcut tokolitik ajanlarla kıyaslanması gerekmektedir. Çalışmamız buhaliyle tokolitik tedavide orijinal bir alternatif seçenek oluşturabilir.Anahtar Kelimeler: Erken doğum, tokoliz, nebivolol12

The Effect Of Nebivolol On Spontaneous, Oxytocin And Prostaglandin F2αInduced Contractions Of Isolated Rat MyometriumPreterm delivery, despite showing differences between communities constitutesapproximately 10% of all deliveries. In premature infants central nervous systemdevelopment defects, pulmoner system disfunction and ophthalmologic problemsare observed in long term follow up. Since premature infants need special careand cause social, phsychiotic and economic problems to the family, socialdimension of the situation also becomes important. In addition, drugs used for thispurpose are far away from completely preventing the premature delivery. Newtreatment protocols should be investigated for this purpose.In this study, we examined the effect of nebivolol which is a selective betablocker on the isolated rat myometrium which are contracted spontaneously, withoxytocin or prostaglandin F2α in isolated organ bath.From upper poles of thirty rat uterus, 1x0.2x0.2 cm measuring myometriumsections are obtained. In isolated organ bath spontaneous contractions occuringafter one grams strech oxytocin and prostaglandin F2α induced contractions arerandomly divided into 3 groups. In G1 (n=7), after induction of spontaneouscontractions, in G2 (n=8) after induction of contractions with 1µM oxytocin andin G3 (n=9) after induction of contractions with 1µM prostaglandin F2α, 50, 250,13500 µM nebivolol were added to the bath respectively and tocolytic effects wereexamined.Wilcoxon Rank Test was used to evaluate data in each group and MannWhitney-U test to evaluate data between groups and statistical evaluation wasdone by Microgal Origin 6.0 SPSS 10.0 computer programme.Nebivolol significantly and dose dependently inhibited the peak amplitude andarea under curve of all the contractions; spontaneous, oxytocin and prostaglandinF2α induced (p<0.05, Wilcoxon Rank Test). Statistically significant inhibition infrequency of contraction is observed with 250 and 500 µM doses in group 1 andwith all doses in group 2 (p<0.05 Wilcoxon Rank Test). No statisticallysignificant difference was observed in the frequency of contractions in group 3.In conclusion, nebivolol -a selective beta 1 bloker-suppressed thespontaneous, oxytocin and prostaglandin F2α induced contractions and is found tobe significantly effective. The clinical efficiency, maternal and fetal effects shouldbe examined and results must be compared with the tocolytic treatments currentlyused. As a result of all these nebivolol may be an alternative tocolytic agent infuture.Key words: Premature delivery, tocolysis, nebivolol14
The effect of nebivolol on spontaneous, oxytocin and prostaglandin f2alpha induced contractions of isolated rat myometrium
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum