ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ İLE SPOR İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜLER, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada Üniversite Öğrencilerinin Duygu Düzenleme Güçlüğü ile Spor İlişkisinin Araştırılmasının çeşitli değişkenler açısından farklılaşacağı (yaş, cinsiyet, fakülte, spor yapma durumu, gelir düzeyi ) temel hipotezi ve spor yapan öğrencilerin duygu düzenleme güçlüğü daha azdır alt hipotezinden yola çıkarak üniversite öğrencilerinin duygu düzenleme güçlüğünün spor ile ilişkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Üniversite Öğrencilerinin Duygu Düzenleme Güçlüğü ile Spor İlişkisinin Araştırılması' na yönelik veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo demografik Bilgi Formu; yaş, cinsiyet, fakülte, spor yapma durumu, aile gelir düzeyi gibi değişkenlerden oluşturulmuştur. Daha önceden geçerlilik-güvenilirliği yapılmış Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeğinde toplam 36 madde bulunmaktadır ve puanlaması 1 ile 5 arasında yapılmaktadır. Ölçeğin "Farkındalık, Açıklık, Kabul Etmeme, Strateji, Dürtü ve Amaç" olmak üzere 6 alt boyutu bulunmaktadır. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı ise , 94 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 41224 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise; kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş (n=(n=(N.??????,??2.p.q)/((??2.(???1)+(??????,??2.??.??))) ve en yüksek güç için yeterli denek sayısının en az 381 olduğu tespit edilmiştir (d=0,05, ?=0,05, p=0,5). Sonuç olarak; Fırat Üniversitesi'ndeki öğrencilerin duygu düzenleme güçlüğü ile spor arasındaki ilişki araştırıldığında yaş ve aile gelir durumlarında farklılaşma istatistiksel açıdan anlamlı kabul edilmemiştir. Cinsiyet, fakülte ve haftada kaç gün spor yapıyorsunuz durumlarında farklılaşma istatistiksel açıdan anlamlı kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin spor yaptıkça duygu düzenleme güçlüğü çekmediği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygu Düzenleme, Üniversite, Üniversite Öğrencileri, Spor

In this research, the basic hypothesis that the research of the relationship between emotion regulation difficulty and sports relation of university students will differ in terms of various variables (age, gender, faculty, sporting status, income level) and starting from the sub-hypothesis that the emotion regulation difficulty of the students, who does sports is less. Sociodemographic Information Form; age, gender, faculty, sports status, family income level, prepared by the researcher as a data collection tool for the Investigation of the Relationship between Emotional Regulation Difficulty and Sport among University Students. There was a total of 36 items in the Emotional Difficulty Scale, which was previously validity and reliablity anlyzes were performed, and scored between 1 and 5. The scale has 6 sub-dimensions as, Awareness, Clarity, Disagreement, Strategy, Impulse and Purpose. The internal consistency coefficient of the scale was determined as 94. The population of the study consists of 41224 students from Fırat University. The sample of the research is; determined by easy sampling method (n=(n=(N.??????,??2.p.q)/((??2.(???1)+(??????,??2.??.??))) and the number of subjects sufficient for the highest power was determined to be at least 381 (d=0,05, ?=0,05, p=0,5). As a result; When the relationship between the emotion regulation difficulty and sports of the students at Fırat University was investigated, differentiation in age and family income was not considered statistically significant. Differentiation in gender, faculty and the number of days you do sports in a week is considered statistically significant. It was seen that the students participating in the study did not have difficulty in regulating emotions as they did sports. Keywords: Emotion, Emotion Regulation, University, University Students, Sports
Investigating the relationship between university students' emotional regulation difficulty and sport
Keywords: Spor