Abamektin Pestisitinin Anaerobik Arıtma Sisteminde Mikrobiyal Komunite ve Biyogaz Üretimi ÜzerindekiEtkisinin Araştırılması - Taşkan, Banu (My University, 2021)
Abamektin tarım ve hayvancılıkta yaygın olarak kullanılan bir pestisit olup organizmalar üzerinde çoklu toksiketkilere neden olabilmektedir. Ancak söz konusu toksik etkinin mekanizması hala tam olarak aydınlatılamamıştır.Abamektinin çevresel ortamlarda sürekli olarak birikmesi, özellikle su ortamlarında potansiyel ekolojik riskleroluşturabilmektedir. Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (0.25-5 mg $L^{-1}$ ) abamektinin anaerobik bir arıtma sistemindemikroorganizmalar ve biyogaz üretimi üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilenveriler, 2 mg $L^{-1}$ ’nin üzerindeki abamektin konsantrasyonlarının mikrobiyal ekolojiyi inhibe ederek biyogaz üretimini önemliölçüde azalttığını göstermiştir. Üretilen biyogaz miktarı, abamektin konsantrasyonunun artışına bağlı olarak belirgin birşekilde azalmış ve kontrol reaktörüne kıyasla 5 mg $L^{-1}$ abamektin içeren reaktörde üretilen biyogaz %97 oranında düşmüştür.Biyogaz üretiminin en yüksek olduğu süreçte kontrol reaktöründeki biyogazın metan ($CH_4$) içeriği ise yaklaşık olarak %50iken bu oran abamektin konsantrasyonunun artışına bağlı olarak önemli oranda azalmıştır ve 5 mg $L^{-1}$ abamektin beslemesiyapılan reaktörde üretilen biyogazın bileşiminde $CH_4$ bileşiğine rastlanmamıştır. Ayrıca, abamektin konsantrasyonununartışı ile reaktör içeriğindeki bakteri canlılık oranının önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, abamektinpestisitinin anaerobik mikroorganizmalar üzerinde toksik etki yaptığı ve buna bağlı olarak reaktör içerisindekibiyodegradasyon sürecinin olumsuz bir şekilde etkilendiği tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler, abamektin içeren atıksuların anaerobik prosesler ile arıtımı üzerine literatüre önemli ölçüde katkı sağlayabilir.
Keywords: Parazitoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Çevre Bilimleri; Viroloji; Çevre Mühendisliği