Dijitalleşmenin Gündelik Yaşam Pratiklerine Etkisi: Dijital Mecralarda Kurulan Evlilikler - Durmuş, Tolgay; Nizam, Feridun (My University, 2024)
Günümüz teknolojisinin gelişim göstermesi ile birlikte toplumsal yaşam alanları dâhil olmak üzere, neredeyse her yerde internete erişim imkânı sağlanmaktadır. Sosyal medya mecralarının da bu gelişmeler ile paralellik göstermesi, her bireyin sosyal medya hesabına sahip olmasına olanak sağlamıştır. Bu gelişmeler sonucunda, bireyler internete erişimin sağlandığı bütün ortamlarda birbirlerine kolay bir şekilde ulaşabilme imkânına sahip olmaktadır. Ayrıca teknolojik gelişmelerin günden güne gelişim göstermesi ve sosyal medya mecralarının da bu gelişmeleri yakından takip etmesi doğrultusunda, özellikle Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya uygulamaları, fotoğraf paylaşımı, mesajlaşma, görüntülü konuşma ve kişisel bilgilere erişim sağlama gibi yeni hizmetleri de kullanıcılarına sunmaktadır. Sosyal medya mecralarının sunmuş olduğu yeni hizmetler doğrultusunda, yüz yüze görüşmeye ya da fiziksel yakınlaşmaya ihtiyacı olmadan da bireylerin birbirlerini tanıma fırsatları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle araştırmanın amacı, internet ya da sosyal medya aracılığıyla evlilik yapmış olan bireylerin, internet ortamının sunmuş olduğu imkânlar doğrultusunda gerçekleşen evliliklere ilişkin görüşlerini analiz etmektir. Araştırmada fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örneklem yöntemi ile seçilerek katılımcılar, internet veya sosyal medya aracılığıyla evlilik yapmış olan altı evli çiftten oluşmaktadır. Çiftlerin yapılan evliliklere ilişkin görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin analiz edilmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda evli çiftlerin, internet veya sosyal medya aracılığıyla yapılan evliliklere karşı olumlu görüşlerinin yer aldığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca katılımcılara görüşme/mülakat yönteminin uygulanmış olması nedeniyle “Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu kararı ile 24.03.2022 tarihli ve 06 sayılı 02 kararına göre etik kurul izni alınmıştır.”
Keywords: Fenomenolojik Yaklaşım; İçerik Analiz; İnternet ve Sosyal Medya; Teknolojinin Evlilik İlişkisine Etkisi.