ELAZIĞ YÖRESİNDE YETİŞEN BAZI LATHYRUS L. TÜRLERİ ÜZERİNDE BİYOSİSTEMATİK BİR ÇALIŞMA - MANTAR, NİHAT (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ YÖRESİNDE YETİŞEN BAZI LATHYRUS L. TÜRLERİ ÜZERİNDE BİYOSİSTEMATİK BİR ÇALIŞMA Nihat MANTAR Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2000, Sayfa:76 Bu çalışmada, Elazığ yöresinde yetişen Lathyrus L. cinsine ait bazı türler (L. inconpicuus, LMnealis, L. aphaca var. modestus, L.anmtus, L. sativus, L. cicera, L. hirsutus) üzerinde morfolojik, karyolojik, anatomik ve palinolojik araştırmalar yapılmıştır. Bitki çiçek ve tohum örnekleri 1998-1999 yıllan arasında doğal habitatlardan toplanmıştır. Bitki örnekleri üzerinde; bitki yüksekliği, yaprakçık uzunluğu, yaprakçık genişliği, yaprakçık sayısı, gövde sayısı, sitipul genişliği, istipul uzunluğu, çiçek sayısı çiçek rengi, meyve uzunluğu, meyve genişliği, kaliks uzunluğu, kaliks diş sayısı, diş uzunluğu ve tendril durumu gibi morfolojik özellikler belirlenmiştir. Kromozom gözlemi için, feulgen boyama, anatomik inceleme için bitkilerin ana kök ve gövdelerinden enine kesit, yaprakçıktan enine ve yüzeysel kesitler alındı, polen ölçümleri için wodehous metodu kullanıldı. Tüm taksonlann kromozom sayılan 2n=14 olarak bulunmuştur. Anatomik ve palinolojik karekterler bakımından yaptığımız karşılaştırmalarda seksiyonlar seviyesinde belirli farklılıklar bulunmuştur Anahtar kelimeler.Lathyrus, Kromozom, Karyotip, Anatomi, Palinoloji, Sitotaksonomi

Ill SUMMARY Masters Thesis A BIOSYSTEMATIC INVESTIGATIONS ON SOME LATHYRUS L. SPECIES GROWING IN ELAZI? REGION Nihat MANTAR Fırat Universiyt Grauduate School of Natural and Apllied Sciences Deparment of Biology 2000, Page: 76 In this study, morphological, karyological, anotomical and palinological investigations were carried out on some species of lathyms L. (L. inconspicuus, L. vinealis, L. aphaca var. modestus, L. cicera, L. sativus, L.annuus, L. hirsutus) growing in Elazığ region. Plant flower and seed samples were collcted from natural habitat in between 1998-1999. Some morphological features, such as plant height, leaflet length, leaflet width, leaflet number, stem number, stipul lenght, sitipul width, flower number, flower colour, legume length, legume width, calyx lenght, calyx teeth number, teeth lenght and tendril state were determined on the plant samples. Squash preparats were prepared by the feulgen staining method in order to absorve the chromosomes. The anatomic investigations were done by taking in width cross sections from the plants min root and stem, in width and in surface croos sections from the leaflet. Wodehouse method was used for the pollen measurements. The number of the chromosomes of all taxon Was found to be 2n=14. Certain differences were found on anotomical characters at the sections level. Key words: Lathyms, Chromosomes, Karytype, Anatomi, Palinology, Cytotaxonomy
A Biosystematic investigation on some lathyrus L. species growing in Elazığ region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology