BETON ÇELİK ÇUBUKLARININ ISI ETKİLERİNE KARŞI MEKANİKSEL VE KİMYASAL YÖNDEN ANALİZİ İLE EKONOMİK DURUMUN ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, SALİH TANER (Fırat Üniveristesi, 1996)
Betonarme yapılarda beton kolon ve kirişlerin içerisine yerleştirilen, yapı tekniğinde yaygın bir şekilde kullanılan beton çeliklerinin kısa ya da uzun süreli yüksek sıcaklıklarda ısı etkileri altında kalmaları durumunda; bunların mekanik ve kimyasal açıdan nasıl bir değişikliğe uğrayacağı ve bunun yapı tekniğinde maliyet açısından yapımcıya nasıl bir yük getire ceğinin araştırılması yapı tekniğinde büyük önem taşımaktadır. Birçok beton türü, kısa süreli olmak kaydı ile, oda sıcaklığından 150- 200 *C 'ye kadar olan sıcaklığa bağlı ısıl zorlanmalara kolaylıkla karşı koyarken, bu sıcaıciıklann aşıldığı durumlarda, yapısal değişimlerin etkileriyle, beton ve çelik büyük ölçüde mukavemet ve bütünlüğünü kısmen yitirme eğilimi göstermektedir. Süresi ne olursa olsun, yüksek sıcaklıklarda ısıl etkiler altında kalan betonarme bir yapının elemanlarındaII hissedilir ölçülerde mekanik ve kimyasal değişiklikler çıkar. Bu değişiklikler sonucunda hem beton ve hem de çelik, önceden sahip oldukları, yapı tekniği açısından büyük değer taşıyan birçok önemli özelliklerini kaybeder. Bu tezde; Elazığ yöresinden temin edilen bir agregayla üretilen, belirli mukavemet değerine sahip beton çeliklerinin çekirdek olarak seçildiği bir betonarme kolon modeli üzerinde, normal çevre koşullarının üzerindeki sıcaklıklarla çelik ve betonun mekanik ve kimyasal özelliklerinin nasıl değiştiği deneysel olarak araştırılmıştır. Yüksek sıcaklıklarda ortava çıkart değişimin getireceği tahribat ve mali yük tahmin edilmeğe çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Beton, beton çeliği, ısıl işlem, mukavemet ve süneklik değişimi., ekonomik değerlendirme.

The strengths of concrete and concrete steels decrease at high temperatures. Therefore, steels which we lay in concrete colons or beams lose their resistances if they stand under high temperature effects for a long or enough time. It is interesting that we esamine the chemical and mechanical properties of a high grade heat, exposed concrete steel in colons or ceams and we estimate the supplementary cost because of heat effects on concrete and steel. We can use a construction from concrete and steel at temperatures until 150-200 °C successfully, if they expose heat effect in this temperature interval for a short time. Because of the change of the concrete's and steel's microstructures concrete loses its resistance, strength and completenesses while steel loses its strength and stability.IV Aı it elevated temperatures the chemical and mechanical properties of concrete steel constructions change rapidly so that after structural changing not only the concrete but also steel lose their serious properties which are very important for building and construction. In this study we lay a standard stretch bar in a concrete colon model, which we produced from an Elazığ region's aggregate. Concrete and steel both together stood under high temperature effects between 500-600 °C. We tested the high temperature behaviours of concrete steel construction's elements and we try to estimate the buliding's damage after high temperature effects and the supplementary cost which results from high temperature effect. Keywords: Concrete, concrete steel., heat treatment., heat and fire resistance, change of mechanical end chemical properties., economic aspectes.
Keywords: Teknik Eğitim; Technical Education; İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering