J. P. SARTRE ve S. KIERKEGAARD’IN VAROLUŞÇULUK DÜŞÜNCELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Çelebi, Vedat (Fırat University, 2013)
Bütün varoluşçu filozoflar gibi, bireyi merkeze alan Sartre, bireyin kendi özünü oluşturma sürecindeKierkegaard’tan ayrılır. Sartre’ın bireyi, bu dünyaya atılmış olduğundan, kendi başınadır. Bu yüzden kendiözüyle ilgili her şeyi, kendine dayanmaktadır. Bunun getirdiği ağır sorumluluk altında ezilen birey,varolduğu andan itibaren bulantı duygusuyla karşılaşmaktadır. Kierkegaard’ın düşüncesi, irrasyonel,varoluşçu ve bireycidir. Kierkegaard’a göre, varoluşçuluk, bizzat somut olan insanın yaşamıdır. Kierkegaard,varoluş düşüncesinde insana odaklanarak, insanın kendi özünü, özgür seçimleri ile ortaya koyduğunu ilerisürer. İnsan kendini gerçek anlamda Tanrı’ya yönelerek inanç vasıtasıyla gerçekleştirebilir. Bu makalede,J.P.Sartre ve S. Kierkegaard’ın varoluşçuluk üzerine düşünceleri karşılaştırmalı bir biçimde ortaya konmayaçalışılmıştır.