SERAMİK KAPLANMIŞ BİR DİZEL MOTORUNDA BİYODİZEL KULLANIMININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - ÖZTÜRK, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2010)
Günümüzde petrol fiyatlarındaki artış, sınırlı fosil yakıt kaynakları, global ısınma ve çevreyi korumaya yönelik düşünceler göz önüne alındığında dikkatler metil ester yakıtlar üzerine yoğunlaşmaktadır. Metil ester yakıtlar, LHR (Low Heat Rejection) diye adlandırılan düşük ısı kayıplı motorlarda verimli bir şekilde kullanılabilir. LHR motorları; yanma odası elemanlarının termal bir bariyerle kaplanarak yanma odası sıcaklığının artırılması prensibine dayalı çalışan motorlardır. Bu çalışmada piston, silindir kafası, egzoz ve emme supapları seramik bir malzeme olan Al2O3-TiO2 (87-13) ile plazma sprey yöntemi kullanılarak kaplanmıştır. Bu kaplama neticesinde yanma odası elemanlarına termal bariyer özellik kazandırılmıştır.Transesterifikasyon yöntemi kullanılarak elde edilen mısır yağı metil esteri ve D2 yakıtları önce kaplanmamış daha sonra kaplanmış motorda aynı şartlar altında test edilerek performans ve egzoz emisyon değerleri ölçülmüştür. Tüm test yakıtları için, kaplanmış motor, kaplanmamış motorla karşılaştırıldığında; kaplanmış motorun gücünde ve özgül yakıt tüketiminde düşüş, egzoz gaz emisyonlarında NOx hariç belirgin bir iyileşme tespit edilmiştir

Today, the methyl ester fuels have been taken under focus as a results of the increasing of the oil prices, limited fossil fuel resources, environmental considerations and global warming.Methyl ester fuels can be used more efficiently in the engines with called (low heat rejection) as LHR based on the principle of increasing combustion chamber temperature due to coating thermal barrier. In this study, the piston, cylinder head, exhaust and inlet valves of a diesel engine were coated with the ceramic material Al2O3-TiO2 by the plasma spray method. Thus, a thermal barrier was provided for the parts of the combustion chamber with these coatings. The effects of corn oil methyl ester that produced by the transesterification method, and No. D2 fuels? performance and exhaust emissions? rate were studied by using equal in every respect coated and uncoated engines. Tests were performed on the uncoated engine, and then repeated on the coated engine and the results were compared. A decrease in engine power and specific fuel consumption, as well as significant improvements in exhaust gas emissions (except NOx), were observed for all test fuels used in the coated engine compared with that of the uncoated engine.
An experimental investigation of using biodiesel fuel on a ceramic coated diesel engine
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Makine Mühendisliği