DAVRANIŞSAL İKTİSAT BAĞLAMINDA SOSYAL MEDYA REKLAMLARININ TÜKETİCİ KARAR VERME TARZLARINA VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ: ONLİNE PAZAR YERLERİ ÖRNEĞİ - KUBİLAY, NAHİDE EBRAR (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma, davranışsal iktisat bağlamında sosyal medya reklamlarına yönelik tutumun tüketici karar verme tarzlarına ve satın alma niyetine, online Pazar yerleri örneği bağlamında incelemiştir. Sosyal medya reklamları, tüketici karar verme tarzları ve satın alma niyeti kavramlarına ait geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış mevcut ölçeklerden yararlanılarak bir anket hazırlanmıştır. Hazırlanan anket; online Pazar yeri markaları olan Gittigidiyor, Hepsiburada, n11.com ve Trendyol markalarından birini kullanan tüketiciler üzerine uygulanmıştır. Anketin uygulandığı toplam 400 kişiden elde edilen veriler, SPSS Statistics 22.0 programlarında analize tabii tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar neticesinde bu çalışmada; tüketicilerin sosyal medya reklamlarına yönelik tutumu ile karar verme tarzları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca tüketicilerin karar verme tarzları ile satın alma niyetleri ve sosyal medya reklamlarına yönelik tutumları ile satın alma niyetleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. C?alışma, elde edilen önemli tespitlerin yanı sıra, uygulayıcılara ve gelecek çalışmalara ışık tutması bağlamında da önemli öneriler sunmaktadır.

This study examines attitudes towards social media advertisements, consumer decision-making styles and purchase intention in the context of behavioral economics in the context of online marketplaces. A questionnaire was prepared by using existing scales of which validity and reliability have been proven for the concepts of social media advertisements, consumer decision-making styles and purchase intention. Prepared survey; It was applied to consumers using one of the online marketplace brands Gittigidiyor, Hepsiburada, n11.com and Trendyol. The data obtained from a total of 400 people to whom the questionnaire was applied were analyzed in SPSS Statistics xx programs. As a result of the results obtained in this study; It has been determined that there is a statistically significant relationship between consumers' attitudes towards social media advertisements and their decision-making styles. In addition, it has been determined that there is a statistically significant and strong relationship between consumers' decision-making styles and purchase intentions and their attitudes towards social media advertisements and purchase intentions. In addition to the important findings obtained, the study also offers important suggestions in the context of shedding light on practitioners and future studies.
The effect of social media advertising on consumer decision-making and purchase intention in the context of behavioral economics: The example of online market places
Keywords: Ekonomi; İşletme