TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN YÖNETİM KÜLTÜRLERİNİN HOFSTEDE'NİN KÜLTÜREL FARKLILIK BOYUTLARINA DAYALI İNCELENMESİ - ŞAHİN, CELİLE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kültür, tarihsel ve toplumsal bütün unsurları içine alan maddi ve manevi değerlerin oluşmasında ve sonraki nesillere aktarılmasında kullanılan toplumların sahip olduğu davranış biçimlerini ifade etmektedir. Aynı zamanda kültür topluma özgü düşünce ve sanat eserlerinin de bütününü oluşturmaktadır. Çalışmada Hofstede'nin literatüre kazandırdığı kültürel farklılık boyutları teorisi kullanılarak Suudi Arabistan ve Türkiye ülkelerinin kültürel yapılarındaki benzerlikler ve farklılıklar ölçülmeye çalışılmıştır. Hofstede'nin 6 kültürel boyutu şunlardır; güç mesafesi, bireyselci/ kolektivist (ortaklaşayaşamcı) yapı, belirsizlikten kaçınma, maskülen/feminen toplum, uzun vadeli/kısa vadeli oryantasyon, serbestliğe karşı sınırlama (denetim noktası) 'dır. Edinilen değerler sonucunda güç mesafesi boyutundan Türkiye 66 puan, Suudi Arabistan ise 95 puan almıştır. Bu puanlama sonucunda iki ülkenin de hiyerarşik bir yönetim anlayışına sahip olduğu görülmüştür. İkinci boyut olan bireyselci/ kolektivist (ortaklaşayaşamcı) yapı boyutundan Türkiye 37 puan, Suudi Arabistan ise 25 puan almıştır. İki ülkenin de bu değerler ile kolektivist bir toplum özelliği barındırdığı görülmüştür. Üçüncü boyut, belirsizlikten kaçınma boyutundan Türkiye 85 puan alırken Suudi Arabistan ise 80 puan almıştır. Elde edilen iki değerde oldukça yüksek çıkmıştır ve iki ülkenin de belirsizlikten kaçındığı sonucuna varılmıştır. Dördüncü boyut, maskülen/feminen toplum boyutundan Türkiye 45 puan alırken Suudi Arabistan ise 60 puan almıştır. Bu sonuçlara göre Türkiye feminen toplum, Suudi Arabistan ise maskülen toplum özelliğini taşıdığı görülmüştür. Beşinci boyut, uzun vadeli/kısa vadeli oryantasyonundan Türkiye 46 puan aldığı için sınırdadır. Bu yüzden net bir tercihi yansıtmadığı görülmüştür. Suudi Arabistan ise bu boyuttan 36 puan almıştır. Bu sonuç ise Suudi Arabistan'ın normatif bir toplum olduğuna işaret etmiştir. Son olarak altıncı boyut ise serbestliğe karşı sınırlama (denetim noktası) boyutundan Türkiye 49 puan alırken, Suudi Arabistan 52 puan almıştır. Bu değerler iki ülkenin de sınırda kalarak net bir tercihin söz konusu olmadığını göstermiştir. Bu boyutlardan elde edilen değerler ile birlikte Suudi Arabistan ve Türkiye ülkelerinin dikkat etmeleri gereken hususlar belirlenmiştir. Bu sayede iki ülke arasında sıcak ilişkilerin kurulması ve bu sıcak ortamın dünyaya yayılması beklenmektedir.

Culture refers to the behavior patterns of societies that are used in the formation and transfer of the material and spiritual values that involve all historical and social elements. At the same time, culture forms the whole of the works of thought and art specific to society. Similarities and differences in cultural structure of Turkey and Saudi Arabia country studies using cultural differences in dimensions of Hofstede's theory gained in literature aimed to be measured. The cultural dimension of Hofstede is 6; power distance, individualist / collectivist structure, uncertainty avoidance, masculine / feminine society, long-term / short-term orientation, limitation to freedom (checkpoint). The results obtained from the power distance dimension values Turkey 66 points, while Saudi Arabia has 95 points. As a result of these scoring, it was seen that both countries had a hierarchical management approach. The second dimension individualist / collectivist structure size of 37 points Turkey, Saudi Arabia has taken only 25 points. It has been seen that both countries have a collectivist society with these values. The third dimension, the dimension of uncertainty avoidance Turkey from Saudi Arabia has been receiving 85 points and 80 points. The two obtained values were quite high and the two countries avoided uncertainty. The fourth dimension, masculine / feminine society size from Turkey 45 points, while Saudi Arabia has taken the 60 points. According to these results, Turkey feminine society, while Saudi Arabia has been shown to carry the masculine community property. Fifth dimension, long-term / short-term orientation is the limit to which Turkey received 46 points. Therefore, it did not reflect a clear preference. Saudi Arabia scored 36 points. This result indicated that Saudi Arabia was a normative society. Finally, the sixth dimension restrictions against freedom (checkpoint), while 49 points size from Turkey, Saudi Arabia has 52 points. These values have shown that both countries remain at the border and there is no clear preference. This, together with the values obtained from Saudi Arabia and Turkey has designated size matters should pay attention to their country. In this way, it is expected to establish warm relations between the two countries and to spread this warm environment to the world.
Investigation based on Hofstede's cultural dimensions of diversity management culture Turkey and Saudi Arabia
Keywords: İşletme