Pistacia vera L.’nın Dış Kabuğunun Antimikrobiyal Etkisi - İnci, Şule; Kırbag, Sevda (My University, 2019)
Pistacia vera L. (Fıstık) çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. P.vera’nın antioksidan, antienflamatuvar, hipoglisemik, antiaterojenik gibi biyolojik aktiviteleri ve içerdiği yağlarlamakul miktarlarda tüketildiğinde cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu çalışmada Antep fıstığı dış kırmızımsıkabuğunun metanol, etanol ve hekzan gibi çözücüler kullanılarak elde edilen ekstraklarının antimikrobiyalaktivitesi disk diffüzyon metoduna göre tespit edilmiştir. Çalışma için Staphylococcus aureus ATCC25923,Pseudomonas aeruginosa DMS50071, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Escherichia coli ATCC25322,Bacillus subtilis ATCC6633, Bacillus megaterium DSM32 ve Staphylococcus cohnii DSM 20260 gibi bakteriler,fungus olarak Candida albicans FMC17 ve Candida glabrata ATCC66032, dermatofitlerden Trichophyton sp. veEpidermophyton sp. mikroorganizmaları kullanılmıştır. Sonuçta P. vera’nın dış kabuğunun metanol, etanol vehekzan ekstraktları mikroorganizmaların gelişimini farklı oranlarda inhibe etmiştir (8-20 mm inhibisyon zonu). P.vera’nın en iyi antimikrobiyal etkiyi etanol ekstraktında gösterdiği tespit edilmiştir. Bu ekstraktın en fazla C.glabrata’nın gelişimini engellediği (20 mm inhibisyon zonu) belirlenmiştir.
Keywords: Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji