WEB TABANLI OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİ - KARAASLAN, ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tez çalışmasında, web tabanlı bir ara yüz üzerinden dijital elektrik sayaçlarının endeks bilgilerinin uzaktan erişim ile otomatik olarak okunması incelenmektedir. Ayrıca sayaçtan çekilen verilerin periyodik olarak raporlanması sağlanmaktadır. Elektriksel verilerin raporlanmasında, veri güvenliği ve veriye erişim kolaylığı gibi önemli faktörler incelenmektedir. Son yıllarda enerji üretimi artmakta ve buna bağlı olarak da enerji kaynakları azalmaktadır. Üretimin artışıyla endüstriyel alanlarda enerji kaynaklarının kullanımı, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, geri kazanım tanımları önem hale gelmektedir. Bu nedenle enerji yönetim sistemleriyle enerji tasarrufunun sağlanması kaçınılmazdır. Bu çalışma, tüketilen elektrik enerjisinin planlamasına yönelik bir çalışmadır. Çalışma temel olarak üç ana kısımdan oluşmaktadır. Bunlar optik okuyucu, ara iletişim kartı ve web ara yüzüdür. Bu üç bölüm endüstride OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) olarak da adlandırılmaktadır. Yapılan çalışma gerek web tarafında gerekse ara iletişim kartı tarafında Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanması yönüyle literatürde yer alan mevcut diğer çalışmalardan ayrılmaktadır. OSOS tanımı, Enerji Yönetim Sistemi (Energy Management System) içerisindeki bir alt kategoridir. OSOS sağlıklı ve sürekli bir veritabanı oluşturma imkanı sunmaktadır. OSOS'dan çekilen verilerden yapılan analizler, geleceğe yönelik yapılmak istenen enerji yatırımlarına yol gösterici olmaktadır. Bu çalışmada, web tabanında güçlü özellikler sunabilen ve diğer uygulama dillerinden daha güçlü bir yapıya sahip olan Python programlama dili kullanılmaktadır. Python programlama dili, net ve kolay anlaşılır olması, güçlü ifade yeteneği, modüler yapısı, kolay kullanım tabanlı olması ve geniş kütüphaneleriyle her alanda kendini gösterebilen bir kodlama dilidir. Python, web tabanlı sistemlerle uyumlu çalışma açısından diğer kodlama dillerinden ayrılmaktadır.

In this thesis, the automatic reading of the index information of the digital electricity meters via a web-based interface is automatically examined. In addition, periodic reporting of the data drawn from the meter is provided. In the reporting of electrical data, important factors such as data security and ease of access to data are examined. In recent years, energy production is increasing and energy resources are decreasing accordingly. With the increase in production, the use of energy resources in industrial areas, energy saving, energy efficiency, recycling definitions become important. Therefore, it is inevitable to provide energy saving with energy management systems. This study is a study for the planning of consumed electrical energy. The study consists of three main parts. These are the optical reader, the intermediate communication card and the web interface. These three sections are also called OSOS (Automatic Meter Reading System) in industry. This study differs from other existing studies in the literature in terms of using a Linux based operating system both on the web side and on the interface card side. The definition of OSOS is a sub-category within the Energy Management System. OSOS provides a healthy and continuous database creation. Analyzes from the data obtained from OSOS are guiding the future energy investments. In this study, Python programming language is used which can provide powerful features on the web base and has a stronger structure than other application languages. Python programming language is a clear and easy to understand, powerful expression capability, modular structure, easy to use based and large libraries that can show itself in every field is a coding language. Python is distinguished from other coding languages in terms of working with web-based systems. Keywords : Automatic Meter Reading System (AMRS), OBIS, Electricity Meter, Python, Web Based Control
Automatic meter reading system on web based
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği