TÜRKİYE'DEKİ SU ÜRÜNLERİ İLE İLGİLİ YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINDAKİ AKADEMİSYENLERİN SU ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, RESUL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışma, Türkiye'deki su ürünleri ile ilgili yükseköğretim kurumlarında çalışan akademisyenlerin (öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri) su ürünleri tüketimine yönelik alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Katılımcıların yaş, cinsiyet, gelir düzeyi ve eğitim seviyesi gibi demografik özellikler ile su ürünleri tüketim tercihleri arasındaki ilişki belirlenerek yorumlanmıştır. Araştırma kapsamında su ürünlerinin tüketim durumunu belirlemek üzere 251 kişiye on-line olarak iletilen 30 sorudan oluşan anket sonuçları kullanılmıştır. Ankete katılan tüketicilerin %99,20'si balık tüketirken, %0,80 oranda tüketici balık ve diğer su ürünlerini tercih etmemektedir. Yapılan araştırmada katılımcıların %59,80'ni erkek, %40,20'si kadındır. Araştırma bulgularına göre, tüketicilerin %42,20'si haftada 1 defa balık tükettiği ortaya çıkmıştır. Balığı tercih etme nedenleri ilgili olarak, 243 kişinin besleyici ve lezzetti olması 6 kişinin ise ucuz olması ve diğer nedenlerden dolayı tercih ettiği belirlenmiştir. Anket cevaplarına göre hamsi % 28,20'lik bir oranla, çipura ise %23,40'la bir oranla en çok tüketilen balık türleri olarak belirlenmiştir. Çalışmada balık dışında en çok tüketilen su ürünleri, %40,70'lik oranla ahtapot ve kalamardır. Tüketicilerin %79,50'i genellikle balık ve diğer su ürünlerini satın almak için balıkçıları tercih etmektedir.

This study was conducted for determination of diet behaviours of academics stuffs related to fish in the council of higher education in Turkey (faculty, teaching assistants and research assistants). The relationship between demographic characteristics such as age, gender, income level and education level of the participants and their consumption preferences were interpreted. Within the scope of the research, to determine the consumption status of fish, questionnaire results consisting of 30 questions were sent to 251 people online. 99,20% of the consumers surveyed consume fish, while 0.80% do not prefer fish and other aquatic products. 59.80% of the participants are male and 40.20% are female. According to the research findings, it was found that 42.20% of consumers consume fish once a week. Regarding the reasons for preferring fish, it was determined that 243 people are nutritious and tasteful and 6 people prefer it because of its cheapness and other reasons. According to the survey responses, anchovy was determined as the most consumed fish species with a rate of 28.20% and bream with a rate of 23,40%. In the study, the most consumed seafood other than fish are octopus, squid with a rate of 40.70%. 79.50% of consumers generally prefer fishermen to purchase fish and other seafood.
Investigation of seafood consumption behaviours of academics related with fish in council of higher education in Turkey
Keywords: Su Ürünleri