ŞEREFLİKOÇHİSAR İLÇESİ'NDE NÜFUS, YERLEŞME VE EKONOMİK FAALİYETLER - ALTUĞ, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2010)
Şereflikoçhisar'da Nüfus, Yerleşme ve Ekonomik Faaliyetler adlı bu yüksek lisans tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde, araştırma sahasının genel özelliklerine, çalışmanın amacına ve çalışma esnasında uygulanan yöntemlere değinilmiştir. İkinci bölümde ise, araştırma sahasının nüfus özellikleri ele alınmıştır. Bu bölümde yıllara göre nüfusun gelişimi, nüfus hareketleri, kırsal ve şehirsel nüfus özellikleri, nüfusun sosyal ve ekonomik durumu ile kırsal nüfusun dağılışı, aritmetik ve fizyolojik yoğunlukları ele alınmıştır. Üçüncü bölümünde, yerleşme özelliklerine değinilmiştir. Kırsal yerleşme tipleri, kırsal meskenlerin özellikleri, şehir yerleşmesinin gelişim dönemleri, ve şehirsel fonksiyonlar geçmişten günümüze ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, ekonomik faaliyetler ele alınmıştır. Ekonomik faaliyetleri etkileyen fiziki coğrafya özellikleri, arazi mülkiyeti, tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret özellikleri tarihsel süreçte gösterdiği gelişimle ele alınmıştır. Beşinci bölümde ise, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş, çalışma sahası ile ilgili tespit edilen sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Birinci ve beşinci bölüm hariç diğer bölümlerde ele alınan konular ile ilgili konuların anlaşılabilirliğini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli haritalar, tablolar ve grafikler yapılmıştır.

Having the name of population, settlement and economic activities in Şereflikoçhisar this master?s thesis consists of five sections. The first part of this thesis, the general feature of research in the field, purpose of study and work medhods mentioned during the study. The population characteristics of the research field covered in the second part of this thesis. This section covered development of the population by years, population movements, characteristics of rural and urban population, social and economic status of the population, rural population distribution, arithmetic and pysiological density. The third section covered settlement characteristics.Rural settlement types, characteristics of rural dwellings, the urban settelement and development process urban functions covered from the past to the present. The fourth section examines economic activities. Physical geography characteristics affect of the economic activity, land proprietorship (ownership), agriculture, animal husbandry (buying and selling animals), industrial ans commercial characteristics shown in the historical process that covered with development process. In the fifth section, the results obtained have been evaluated, the problem identified related to the research field and put forward solutions to these problems has been tried. Except the first and fifth section, the issues covered the other sections related to various issues in order to facilitate understanding of availability maps, tables and grabhs were generated.
Population, settlements and economical activities in Şereflikoçhisar Town
Keywords: Coğrafya; Şehircilik ve Bölge Planlama; Ekonomi