İletim Hatları için Bulanık Mantık-Tabanlı Direk Tipi Seçimi - Tur, Mehmet Rıda; Aydoğmuş, Zafer (My University, 2014)
Gelişen sanayi ile birlikte elektrikli cihazların sayısı ve nüfus artışı sonucunda elektrik ihtiyacı artmaktadır. Artan bu enerji talebiyle birlikte üretilmesi ve iletilmesi gereken enerji miktarı da sürekli bir artış içerisindedir. Talep edilen bu yüksek güçler, elektriğin üretildiği yerden tüketim merkezlerine, genellikle yüksek ve orta gerilim değerlerinde ve hava hatları ile iletilmektedir. Tesis edilecek enerji nakil hatlarının kurulum maliyetleri çok yüksektir. Bu maliyeti etkileyen önemli faktörlerden biri direk boyu, tipi ve sayısıdır. ?letim hattının kurulacağı alan belli olduktan sonra uygun değer direk tipi ve sayısı tespit edilir. Böylece minimum maliyeti ve maksimum güvenliği sağlayacak bir çözüm elde edilmeye çalışılır. Bu çalışmada hesaplamalarda önemli bir faktör olan direk sayısının tespiti için bulanık mantık yöntemi kullanılmıştır. Bulanık mantık tabanlı hesaplamayla elde edilen sonuçların elle yapılan hesaplamayla birebir uyumlu olduğu görülmüştür.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; İnşaat Mühendisliği