APARATLI MATEMATİK PROBLEMLERİ ARACILIĞIYLA MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ İŞBİRLİKLİ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNİ ANLAMAK: SOSYAL VE BİLİŞSEL BECERİLER AÇISINDAN ÇIKARIMLAR - ZENGİN, FATİH TUNAHAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, matematik öğretmeni adaylarının işbirlikli problem çözme (İPÇ) becerilerini sosyal ve bilişsel çıktılar açısından incelemektir. Araştırma araçsal durum çalışması deseniyle tasarlanmıştır. Katılımcılar 12 ilköğretim matematik öğretmeni adayıdır. Veri toplama araçları aparatlı matematik problemleri (ApMP), araştırmacı günlüğü ve yarı yapılandırılmış görüşme formudur. Görev temelli görüşmelerde öğretmen adayı çiftlerinden iki tane ApMP'yi işbirliği içinde çözmeleri istenmiştir. Süreç video ile kaydedilmiştir. Sonrasında, katılımcılarla birebir yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Veriler tematik analiz ve içerik analiziyle çözümlenmiştir. Öğretmen adayları, katılım ve sorumluluk alma gibi temel sosyal becerileri genel olarak sergilemiştir. Ancak, perspektif alma ve öz değerlendirme gibi sosyal becerilerde sınırlılıklar gözlenmiştir. Katılımcıların bilişsel becerilerden görev planlama ve bilgi oluşturma süreçlerinde sınırlı düzeyde beceri sergilediği ve üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. İki farklı ApMP türü karşılaştırıldığında, katılımcıların sosyal ve bilişsel beceri düzeylerinin görevlerin yapısına bağlı olarak değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Öğretmen adayları, İPÇ sürecini hem iletişim becerilerini geliştiren hem de farklı bakış açılarıyla düşünmelerini sağlayan verimli bir öğrenme ortamı olarak değerlendirmiş, ancak süreçte zaman yönetimi, liderlik ve eşit katılım gibi konularda zorluklar yaşadıklarını belirtmişlerdir.

The aim of this study is to examine the collaborative problem-solving (CPS) skills of pre-service mathematics teachers in terms of social and cognitive outcomes. The research was designed using an instrumental case study approach. Participants consisted of 12 pre-service elementary mathematics teachers. Data collection tools included Mathematics Apparatus Problems (MAPs), a researcher diary, and a semi-structured interview form. During task-based interviews, pairs of participants were asked to collaboratively solve two different AMPs. The entire process was video recorded. Subsequently, individual semi-structured interviews were conducted with each participant. The collected data were analyzed using thematic and content analysis methods. Findings revealed that participants generally demonstrated core social skills such as participation and taking responsibility. However, limitations were observed in skills such as perspective-taking and self-evaluation. In terms of cognitive skills, participants showed limited proficiency in task planning and knowledge construction, highlighting a need for the development of higher-order thinking skills. A comparison of the two different MAPs types indicated that participants' social and cognitive skill levels varied depending on the nature of the tasks. Pre-service teachers perceived the CPS process as an effective learning environment that enhanced their communication skills and encouraged consideration of diverse perspectives, although they also reported challenges related to time management, leadership, and equal participation.
Exploring collaborative problem-solving skills of pre-service elementary mathematics teachers via mathematics apparatus problems: Insights into social and cognitive skills
Keywords: Matematik