KOLESTEATOMALI KRONİK OTİTLİ HASTALARDA KOLESTEATOMADA BCL-2, BAX VE C-ERBB-2 DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - IŞIK, ÖZGÜR (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışma ile primer ve sekonder akkiz kolesteatomalardaki bcl-2, bax ve c-erbB-2 ekspresyonlarını değerlendirmeyi, buna bağlı olarak kolesteatomanın patogenezinde apopitozun, dolayısıyla da artmış hücresel proliferasyonun rolünü ortaya koymayı amaçladık.Çalışma, kolesteatomalı ve kolesteatomasız kronik otitis media nedeni ile opere edilen toplam 60 olgu üzerinde yapıldı. Çalışmada hastalar dört gruba ayrıldı. Kolesteatomasız KOM nedeniyle opere edilen hastaların dış kulak yolu cildinden alınan örnekler grup 1; kolesteatomalı KOM nedeniyle opere edilen grup 3 ve grup 4'deki hastaların DKY cildinden alınan örnekler grup 2; primer akkiz kolesteatomalı KOM nedeniyle opere edilen hastaların kolesteatoma matriksinden alınan örnekler grup 3; sekonder akkiz kolesteatomalı KOM nedeniyle opere edilen hastaların kolesteatoma matriksinden alınan örnekler grup 4'ü oluşturdu. Pozitif hücrelerin oranı semikantitatif olarak dört grupta sınıflandı: 0- boyama yok; + hücre boyanması (hafif derecede boyanma: %l-33); ++ hücre boyanması (orta derecede boyanma: %34-66); +++ hücre boyanması (iyi derecede boyanma: %67-100) varlığı olarak değerlendirildi.Bcl-2, bax ve c-erbB-2 boyanma skorları karşılaştırıldığında; DKY cildinden alınan örneklerin boyanması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Primer ve sekonder akkiz kolesteatoma epiteli arasında bcl-2, bax ve c-erbB-2 ekspresyonları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Primer ve sekonder akkiz kolesteatoma epitelinde kolesteatomalı KOM nedeniyle opere edilen hastaların DKY cildine göre bcl-2 ekspresyonunun azalmış, bax ve c-erbB-2 ekspresyonunun artmış olduğu ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p<0,05). Bu durum primer ve sekonder akkiz kolesteatoma epitelide DKY cildine göre daha yüksek oranda apopitoz olduğunu göstermektedir.Bulgularımız hücresel proliferasyon ve apopitozdaki artışın kolesteatomanın patogenezinde önemli rol oynayabileceğini düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: Kolesteatoma, apopitoz, proliferasyon, bcl-2, bax, c-erbB-2

In this study our goal to evaluate the expressions of bcl-2, bax and c-erbB-2 in primary acquired and secondary acquired cholesteatomas and accordingly to reveal the role of apoptosis in the pathogenesis of cholesteatoma and the role of the increased cellular proliferation.The study was conducted on 60 patients who were operated due to COM with and without cholesteatoma. The patients were divided into four groups. The samples collected in the external ear canal of the patients who were operated due to COM without cholesteatoma constituted group 1. The samples collected in the external ear canal of the patients in group 3 and 4 who were operated due to COM with cholesteatoma constituted group 2. The samples collected in cholesteatoma matrix of the patients who were operated due to COM with primary acquired cholesteatoma constituted group 3. The samples collected in cholesteatoma matrix of the patients who were operated due to COM with secondary acquired cholesteatoma constituted group 4. The rate of positive cells were semi-quantitatively classified into four groups. The groups were defined as the following: 0- no staining, + cell staining ( low degree staining: l-33%), ++ cell staining (medium degree staining: 34-66%), +++ cell staining (high degree staining: 67-100%)There was statistically no difference in staining the samples collected in external ear canal of the patients who were operated due to COM with and without cholesteatomas when the staining scores of bcl-2, bax and c-erbB-2 compared (p>0.05). There was statistically no difference between primary and secondary acquired cholesteatoma epithelium in terms of bcl-2, bax and c-erbB-2 expressions. In primary and secondary acquired cholesteatoma epithelium bcl-2 expression decreased, on the other hand, bax and c-erbB-2 expressions increased when it was compared to the patients who were operated due to Com with cholesteatoma, and it was statistically significant (p<0,05). It was shown that there were higher rates of apoptosis in primary and secondary acquired cholesteatoma epithelium when compared with the external ear canal.Bcl-2 expression decreased, but bax and c-erbB-2 expressions increased in acquired cholestetatoma ephitelium compared to external ear canal skin. We concluded that both cellular proliferation and the increase in apoptosis may play an important role in pathogenesis of cholestetaoma.Key Words: Cholesteatoma, apoptosis, proliferation, bcl-2, bax, c-erbB-2
Evaluating Bcl-2, Bax and C-erbB-2 levels in cholesteatoma in patients with chronic otitis media with cholesteatoma
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz