Kimliksel değerlerin çatıştığı mekân: ‘Sinekli Bakkal’ romanında yapı ve izlek - Şahin, Veysel (My University, 2011)
Halide Edip Adıvar’ın olgunluk dönemi eserlerinden olan ‘Sinekli Bakkal’ romanı, bir devrin metinleşen yüzü olarak Türk toplumunun değişim ve dönüşümlerini, bir fark edişler bütünü olarak çağın akışı içinde yeniden ele alır. Yazar, ‘Sinekli Bakkal’ romanıyla bireysel konuların sınırlarını aşarak toplumsal sorunlara yönelir. Toplumun içinde bulunduğu durumu, bir ayna gibi metne taşıyan Adıvar, zamanın çatışmalarla dolu akışını, yaşamın gerçekliğine dönüştürerek merkezi bir mekân içinde simgelerin diliyle ortaya koyar. Bu yönüyle kimliksel değerlerin çatıştığı ‘Sinekli Bakkal’ romanı, simgelerle örülmüş, kendilik evrenin, kişi, mekân ve zaman boyutunda bir yansımasıdır.

In ‘Sinekli Bakkal’, as the textual face of the day and which is among the works written during the maturity period of Halide Edip Adıvar, the changes and transformation of Turkish society as a whole of awareness in the flow of the era are re-evaluated. With the novel, the author heads for the social problems going beyond the boundaries of individual subjects. Adıvar, who conveys the situation of the society to the text like a mirror, presents the complex flow of the time full of conflicts converting them into the reality of life through the language of symbols within a central scene. With this respect, ‘Sinekli Bakkal’ in which the identity values conflict, is a reflection of the universe woven by symbols in the dimension of the individual, space and time. Key Words: Sinekli Bakkal, Rabia, woman, East-West conflict, love, music, becoming the other, degeneration.
The place where the identity values conflict: The structure and theme in ‘Sinekli Bakkal’
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı
Keywords: Sinekli Bakkal; Kadın; Doğu -Batı çatışması; Aşk; Müzik; Ötekileşme; Yozlaşma