UYUM BOZUKLUĞU TANILI HASTALARDA TOTAL BEYİN, TOTAL GRİ MADDE, TOTAL BEYAZ MADDE, ANTERİOR SİNGULAT KORTEKS, HİPOKAMPUS, AMİGDALA HACİMLERİ VE KLİNİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ - BİBAR, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2023)
Uyum Bozukluğu (UB) stres faktörleri sebebiyle ortaya çıkan ve uzun süreli olmayan duygusal veya davranışsal belirtilerle kendini gösteren bir ruhsal bozukluktur. Bu tez çalışmamızda uyum bozukluğu tanısı olan hastalarda total beyin hacmi, total gri madde hacmi, total beyaz madde hacmi, anterior singulat korteks(ACC) hacmi, hipokampus (HC) hacmi ve amigdala hacminin manyetik rezonans görüntüleme(MRG) ile değerlendirilmesi hedeflenmiştir.Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine ayaktan başvuran ya da yatarak tedavi gören 19 Uyum Bozukluğu tanılı hasta ve 18 sağlıklı kontrol grubu katıldı. Katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Global Değerlendirme Ölçeği (GDÖ), Rahe-Holmes Yaşam Olayları Anketi (RHYOA) uygulandı ve MRG ile beyin volümleri ölçüldü.Uyum Bozukluğu tanılı hasta grubunda sağ hipokampus hacimler anlamlı derecede daha küçüktü. Hasta grubunda total beyin hacmi, total gri madde hacmi, total beyaz madde hacmi, anterior singulat korteks hacimleri, amigdala hacimleri ve sol hipokampus hacimleri daha küçüktü ancak istatiksel olarak anlamlı değildi.Sonuç olarak çalışmamız Uyum Bozukluğu tanılı hastalarda beyin görüntüleme çalışması olarak ilk çalışmalardan biridir. Daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak çalışmalarla desteklenmeye ihtiyaç vardır.

Adjustment Disorder (AD) is a mental disorder that occurs due to stress factors and manifests itself with non-lasting emotional or behavioural symptoms. In this thesis, we aimed to evaluate total brain volume, total grey matter volume, total white matter volume, anterior cingulate cortex (ACC) volume, hippocampus (HC) volume and amygdala volume in patients with adjustment disorder by magnetic resonance imaging (MRI).Nineteen patients diagnosed with Adjustment Disorder and 18 healthy controls who were admitted to the Mental Health and Diseases Clinic of Fırat University Hospital as outpatients or inpatients participated in the study. Sociodemographic and Clinical Data Form, Beck Anxiety Inventory (BAI) , Beck Depression Inventory (BDI), Global Assessment Scale (GAS), Holmes-Rahe Life Stress Inventory (HRLSI) were applied and brain volumes were measured by MRI. Right hippocampus volumes were significantly smaller in the patient group diagnosed with adjustment disorder. Total brain volume, total grey matter volume, total white matter volume, anterior cingulate cortex volumes, amygdala volumes and left hippocampus volumes were smaller in the patient group but not statistically significant. In conclusion, our study is one of the first brain imaging studies in patients with Adjustment Disorder. It needs to be supported by studies with larger sample groups.
Total brain, total gray matter, total white matter, anterior cingulate cortex, hippocampus, amygdala volumes in patients with adjustment disorder and relationship with the clinical variabilities
Keywords: Psikiyatri