Sosyal medya fenomenliğinden Türkiye gündemine: Dilan-Engin Polat örneği - Çakar, Mehmet Fatih; Eşidir, Osman Vedüd (My University, 2024)
‘Sosyal medya fenomeni’ terimi, genellikle internet ortamında popüler olan, geniş bir takipçi kitlesi bulunan, ilginç içerikler üreten veya sosyal medyada geniş çapta tanınan kişileri tanımlamak için kullanılır. Sosyal medya fenomenleri; videolar, blog yazarları, podcast’ler, sosyal medya gönderileri ve diğer online içerik türleri aracılığıyla popülerlik kazanabilirler. Sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan Dilan-Engin Polat çifti bu fenomenler arasında 2023 yılında öne çıkan isimlerdendir. Bu çalışmada fenomenlerin sosyal medyadaki lüks hayatlarına ilişkin paylaşımlar, fon vurgunları, şatafatlı yaşamlar, gecekondudaki günlerinden hızla plazalara yükselen milyonların takip ettiği güzellik merkezi zincirleri sahipleri, Eyüplü Halit’ten Sülün Osman’a, Banker Kastelli adıyla bilinen Cevher Özden’den Titan Saadet Zinciri ile 16 bin kişiyi dolandıran Kenan Şeranoğlu’na, Jetpa Holding’in Jet Fadıl’ı Fadıl Akgündüz’den 77 bin kişiyi dolandırıp Uruguay’a kaçıp sonra yakalanan Çiftlikbank ‘Tosuncuk’u Mehmet Aydın’a, Raki namlı Güney Zobu’dan Süleyman Demirel ve Tansu Çiller’in de aralarında bulunduğu kişileri dolandıran Selçuk Parsadan’a dek Türkiye’de kolay yoldan para kazanan kişilere ilişkin arşiv belgeleri gözden geçirilerek 2023 yılının sonlarına doğru milyonların takip ettiği bir sosyal medya fenomeni olan DilanEngin Polat çiftinin gözaltına alınmasıyla Türkiye’de yazılı basın gündeminin ve sosyal medyanın nasıl etki altına alındığı araştırıldı. Aynı tarihlerde dünyanın en önemli gündemi olan İsrail-Filistin çatışmasının Dilan-Engin Polat çiftinin tutuklanmasıyla görece nasıl gölgede kaldığı, milyonlarca takipçisi olan fenomenlerin hayatlarının Türkiye’de kamuoyu tarafından nasıl ilgi gördüğü ve yazılı basında gündem olduğu incelendi.
Kitap - Çok Yazarlı Kitap
Keywords: Sosyal medya; Sosyal medya fenomenliği