ANAOKULU MÜDÜRLERİNİN KARŞILAŞTIKLARI MESLEKİ SORUNLAR VE BU SORUNLARA İLİŞKİN ÇÖZÜM YOLLARI ÜZERİNE BİR DURUM İNCELEMESİ - Akın, İlknur; Demirtaş, Zülfü (Murat TUNCER, 2025)
Bu araştırmanın amacı, resmi ve özel anaokullarında görev yapan okul müdürlerinin karşılaştığı sorunları belirlemek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Anaokulu müdürleri, küçük yaştaki çocuklarla çalışmanın yanı sıra, farklı bina yapıları ve personel yönetimi gibi konularda çeşitli zorluklarla karşılaşmakta, hem fiziksel hem de sosyal çevre dinamikleri ile etkileşimde bulunarak eğitim kalitesini artırmaya yönelik stratejiler geliştirmek zorundadırlar. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımında olup durum çalışması deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Malatya ilinde görev yapan anaokulu müdürleri, çalışma grubunu oluşturmaktadır. Veriler, açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme formu ile yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanmıştır. İçerik analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre, anaokulu yöneticilerinin karşılaştığı başlıca sorunlar arasında velilerin eğitim sürecine müdahalesi, veli beklentilerinin gerçekçi olmaması, personel yetersizliği ve niteliği, finansal kaynak, çevre ve yerel yönetimlerle ilişkiler, bina yapısı, eğitim politikaları ve yapısal sorunlar gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu sorunlara yönelik çözüm önerileri arasında bilinçlendirme ve eğitim, görev tanımları ve nitelikli personel, planlı kaynak yönetimi, kurumlarla işbirliği, bina ve ek bina yapılması ve eğitim gibi görüşler yer almaktadır. Bu araştırmanın, okul öncesi eğitimde kalitenin artırılması açısından önemli bir katkı sağlaması beklenmektedir.

The purpose of this research is to identify the problems faced by school principals working in public and private kindergartens and to propose solutions to these issues. Kindergarten principals encounter various challenges not only in working with young children but also in areas such as different building structures and personnel management. They must interact with both physical and social environmental dynamics to develop strategies aimed at improving the quality of education. The research is qualitative in nature and was conducted using a case study design. The study group consists of kindergarten principals working in Malatya during the 2023-2024 academic year. Data were collected through face-to-face interviews using an open-ended question form. According to the findings obtained through content analysis, the main problems faced by kindergarten administrators include parental interference in the education process, unrealistic parental expectations, staff inadequacy and quality, financial resources, relations with the environment and local governments, building structure, educational policies, and structural issues. Proposed solutions to these problems include awareness and training, clear job definitions and qualified personnel, planned resource management, collaboration with institutions, construction of new buildings and extensions, and education. This research is expected to contribute significantly to improving the quality of preschool education.
A Case Study on the Professional Problems Faced by Kindergarten Directors and Solutions to These Problems
Keywords: Education Management; Eğitim Yönetimi