VLF SİNYALLERİNDE OLUŞAN TEDİRGİNLİKLERİ İLE JEOMANYETİK İNDEKSLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - YAŞAR, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada, VLF sinyali üzerinde oluşan tedirginlikler ile jeomanyetik indeksler arasındaki ilişki HWU ve ICV kodlu iki VLF sinyali için 2006 yılı ilk altı aylık dönem incelenmiştir.VLF sinyallerinde oluşan tedirginlikleri otomatik olarak tespit eden bir program yazılmış ve sonuçları manuel inceleme ile karşılaştırılmıştır.Bu iki sinyalde olu?an olaylar arasındaki ilişki aylık, günlük ve saatsel olarak incelenmiştir. İstasyonlar arasında aylık ters yönlü kuvvetli bir ilişki, günlük ve saatsel incelemede doğru yönlü zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Sinyal tedirginlikleri ile jeomanyetik indeksler arasında bir ilişkiyi araştırmak için Kp ve DST indeksleri aylık, günlük ve saatlik olarak sınıflandırılmıştır. Bu araştırmada genellikle sosyal alanlarda kullanılan SPSS programına bağlı Regresyon analiz yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, VLF sinyal tedirginlikleri ile hem Kp hem de DST indeksi arasında, günlük ve saatlik bazlarda, etkileşimler olduğu bulunmuştur. Kp ve DST indekslerinin olay sayısını genellikle arttırdığı gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: VLF, Kp, DST, SPSS, Regresyon Analizi

In this study, the relationship between VLF signal perturbations and geomagnetic indices were investigated for the HWU and ICV-coded two VLF signal during the first six months of 2006.A Matlab program was written to detect perturbations automatically on the VLF signals and the results were compared with the manual.The relationship between events on these two signals was analyzed monthly, daily and hourly. An opposite-strong relation for monthly and a right-weak for daily and hourly was found between these stations.The Kp and DST indices were categorized monthly, daily and hourly to investigate the relationship between events on the signals with geomagnetic indices. In this study, the Regression Analyze Method of SPSS program which is usually used for the social sciences was applied. According to the results, interactions were found between the perturbations on the VLF signals and Kp and DST index, in daily and hourly conditions. It was observed that Kp and DST indices generally increase the number of perturbations.Keywords: VLF, Kp, DST, SPSS, Regresyon Analysis
Investigation of relationship between VLF signal perturbations and geomagnetic indices
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği