ELAZIĞ'DA ULAŞIMDAN KAYNAKLI GÜRÜLTÜ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE GÜRÜLTÜ HARİTASININ HAZIRLANMASI - SEVGİLİ, SAMET (Fırat Üniveristesi, 2022)
Kentleşme ve artan karayolu trafiği hem gürültüye hem de hava kirliliğine maruz kalınmasına neden olmaktadır. Son yıllarda, çevresel gürültü büyük bir endişe kaynağı olan küresel bir sorundur. Özellikle kentsel alanlarda insan sağlığı ve refahı için en zararlı çevresel risk faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Motorlu taşıtların hava ve gürültü kirliliği şeklinde çevresel etkileri, astım, bronşit, kardiyovasküler hastalık, miyokard enfarktüsü ve hipertansiyon gibi bazı sağlık sorunlarıyla olan ilişkisi nedeniyle son yıllarda daha fazla ilgi görmüştür. Bazı durumlarda diğer çevre sorunlarına kıyasla gürültü kirliliği daha önemli olabilir. Gürültü haritalama, gürültü kirliliği seviyelerinin görselleştirilmesinde ve izlenmesinde etkili olabilir. Bu çalışmada, Elâzığ İli'ndeki ulaşım gürültüsünün üzerinde durulmuştur. Belirli kavşak noktalarında, hava alanında ve demir yolunda Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında gürültü ölçümleri yapılmış, elde edilen sonuçlar kullanılarak Elâzığ İli'ne ait gürültü haritası oluşturulmuştur. Sonuçlara bakıldığında, Mayıs ve Haziran ayları için genellikle daha yüksek gürültü seviyeleri gözlenmiştir. Elde edilen gürültü seviyesi değerleri, genel olarak kabul edilebilir gürültü seviyesi olan 65 dB(A) sınır değerinin üzerinde bulunmuştur. Bu sebeple Elazığ ili için ulaşımdan kaynaklanan gürültü her ne kadar sınır değerlere yakın olsa da gelecekteki gürültü kirliliği ve sağlık üzerinde yapacağı etkiler düşünülerek gürültü konusunda gerekli önlemler alınmalı ve maruz kalınan gürültü seviyesi sınır değerler altına düşürülmeye çalışılmalıdır.

Urbanization and increasing road traffic cause exposure to both noise and air pollution. In recent years, environmental noise is a global problem that has been a major concern. It is recognized as one of the most harmful environmental risk factors for human health and well-being, especially in urban areas. Environmental effects of motor vehicles in the form of air and noise pollution have received more attention in recent years due to its association with some health problems such as asthma, bronchitis, cardiovascular disease, myocardial infarction and hypertension. In some cases, noise pollution may be more important than other environmental problems. Noise mapping can be effective in visualizing and monitoring noise pollution levels. In this study, the transportation noise in Elâzığ is emphasized. Noise measurements were made at certain junction points, at the airport and on the railway in March, April, May and June, and a noise map of Elazığ Province was created using the results obtained. Looking at the results, generally higher noise levels were observed for May and June. The noise level values obtained were above the limit value of 65 dB(A), which is the generally acceptable noise level. For this reason, although the noise originating from transportation is close to the limit values for the province of Elazig, necessary precautions should be taken regarding the noise pollution and its effects on health in the future, and the noise level should be tried to be reduced below the limit values.
Determination of noise levels from transportation in Elazığ and preparation of noise map
Keywords: Çevre Mühendisliği