SİBER SUÇLARLA MÜCADELEDE TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ - KÖKKAYA, FIRAT (Fırat Üniveristesi, 2022)
2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'da olası bir savaşın önüne geçmek, ekonomik büyüme sağlamak, dünya siyasetinde etkili olmak gibi amaçlarla kurulan Avrupa Birliği, bugün tarımdan sanayiye, kültürden turizme, ekonomiden hukuka her konuda üye ve aday devletleri etkilemekte ve uluslararası arenada etkili olmaktadır. Birlik, aynı şekilde hukuki boyutu olan siber suçlar konusunda da etkili politikalar üretmekte ve bu konuda uluslararası işbirliğini temin etmeye çalışmaktadır. Bu alandaki ilk uluslararası sözleşme, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 23 Kasım 2001 tarihinde devletlerin imzasına açılan Avrupa Siber Suç sözleşmesidir. Bu sözleşmenin amacı siber suçlar konusunda işbirliğini arttırmak, ortak kararlar almak ve sözleşmeye taraf ülkelerin iç hukuklarında sözleşmeye uygun düzenlemeler getirmektir. Avrupa Siber Suç Sözleşmesi ayrıca, AB'ye üye olmayan ABD, Kanada, Japonya, Karadağ, Güney Afrika gibi ülkelerin de taraf olup imzalamaları açısından oldukça önemlidir. Siber suçların niteliği düşünüldüğünde dünya çapında tedbirler almanın ve politika geliştirmenin önemi daha da anlaşılacaktır. AB'ye tam üyelik için aday konumda olan Türkiye Cumhuriyeti de AB ile olan ilişkilerinin bir yansıması olarak ve siber suç konusunun öneminden ötürü uluslararası alanda bu mücadelenin içindedir. Bu çalışma siber suçlarla mücadelede Türkiye'nin AB ile olan işbirliği ve politika paylaşımı konuları alınmış ve Türkiye'nin bu mücadelede önemli bir noktada olduğu görülmüştür.

The European Union, which was established after the 2nd World War with the aim of preventing a possible war in Europe, ensuring economic growth and being effective in world politics, today affects member and candidate states in every field from agriculture to industry, from culture to tourism, from economy to law, and is influential in the international arena. The Union also produces effective policies on cybercrime, which has a legal dimension, and tries to ensure international cooperation in this regard. The first international convention in this field is the European Cybercrime Convention, which was opened for signature by states on 23 November 2001 in Budapest, the capital of Hungary. The purpose of this convention is to increase cooperation on cybercrime, to take joint decisions and to bring in accordance with the convention in the domestic laws of the countries party to the convention. The European Cybercrime Convention is also very important for non-EU countries such as the USA, Canada, Japan, Montenegro, and South Africa to become parties and sign it. Considering the nature of cybercrime, the importance of taking measures and developing policies around the world will be understood even more. The Republic of Turkey, which is a candidate for full membership to the EU, is also in this struggle in the international arena, as a reflection of its relations with the EU and due to the importance of cybercrime. In this study, Turkey's cooperation with the EU and policy sharing issues in the fight against cybercrime were examined and it was seen that Turkey is at an important point in this fight.
Turkey and European union collaboration upon cyber crime
Keywords: Uluslararası İlişkiler; Hukuk