KEKLİKLERDE (ALECTORİS CHUKAR) EMBRİYONUN GELİŞİMİ VE BESLENMESİNİN ARAŞTIRILMASI - KIZILASLAN, ANIL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışma, son yıllarda entansif üretimi yaygınlaşan Kınalı kekliklerin yumurta kalite özellikleri, kuluçka özellikleri ve keklik embriyosunun gelişimi sırasındaki besin madde ihtiyaçlarının belirlenmesi maksadıyla yürütülmüştür. Araştırmada yumurta kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 725 adet (5 tekerrür), kuluçka özelliklerinin belirlenmesi için 13500 adet (5 tekerrür) ve keklik embriyosunun gelişimi ve beslenmesinin takibi amacıyla 1210 adet yumurta kullanılmıştır. Keklik embriyosunun gelişimi ve beslenmesinin araştırılması amacıyla; taze, birinci, ikinci, üçüncü hafta ve çıkım tarihlerinde yumurtalar özenle bileşenlerine ayrılmış ve 10 tekerrür olacak şekilde falkon tüplerde biriktirilmiştir. Ortalama ağırlıkları 22.50 g olan Kınalı keklik yumurtalarında; ak oranı %53.62±0.19, sarı oranı %34.84±0.18, kabuk oranı %11.53±0.07, kabuk kalınlığı 0.38±0.02 mm, şekil indeksi %73.69±0.26, sarı rengi 10.75±0.16 olarak tespit edilmiştir. Kekliklerde döllülük oranı %85.51±1.53, kuluçka randımanı %70.95±2.24, çıkım gücü %82.91±1.53, erken embriyonik ölümler %14.56±1.46, orta embriyonik ölümler %0.85±0.13, geç embriyonik ölümler %0.55±0.08, kabuk altı ölümler %17.09±2.11, civcive dönüşüm oranı %72.06±0.15 olarak saptanmıştır. Ayrıca taze, birinci, ikinci, üçüncü hafta ve çıkım günün de yumurtanın çeşitli kısımlarına ait ağırlık ve besin madde özellikleri arasındaki oransal farklılıklar incelenerek embriyonun büyümesi esnasındaki besin madde tüketimi ortaya koyulmuştur. Sonuç olarak, Kınalı keklik yumurtalarından elde edilen verilerin entansif yetiştiriciliği yapılan keklik yetiştiriciliğine temel bilgi oluşturacağı ve keklik üretiminde randımanın artırılmasında faydalı olacağı kanaatine varılmıştır. Ayrıca embriyonun gelişimi esnasında sırasıyla yumurta sarısı, akı, amniyon sıvısı ve yumurta kabuğunun önemli olduğu tespit edilmiştir.

This study was carried out in order to determine the egg quality characteristics, incubation characteristics and nutritional requirements of partridge embryos during the recent years. In order to determine the egg quality characteristics, a total of 725 (5 replications), 13500 (5 replications) and 1210 eggs were used to follow the development and feeding of the partridge embryos. In order to investigate the development and nutrition of the embryos; at fresh, first, second, third, and hatching dates, the eggs were carefully collected in falcon tubes in such a way that 10 eggs were separated into their components. The average weight of 22.50 g Chukar partridge eggs; the ratio of water ratio was determined as 53.62 ± 0.19%, yellow ratio 34.84 ± 0.18%, shell rate 11.53 ± 0.07%, shell thickness 0.38 ± 0.02 mm, shape index 73.69 ± 0.26%, yellow color 10.75 ± 0.16. Fertility rate of fecundity was 85.51 ± 1.53%, hatching yield 70.95% ± 2.24, hatching force 82.91 ± 1.53%, early embryonic deaths 14.56 ± 1.46%, middle embryonic deaths 0.85 ± 0.13%, late embryonic deaths 0.55 ± 0.08%, subcutaneous deaths the rate of conversion to the chick was 17.06 ± 2.11 and 72.06 ± 0.15%, respectively. In addition, the nutrient consumption during the growth of the embryo was determined by examining the proportional differences between the weight and nutrient properties of the various parts of the egg at the fresh, first, second, third and day of hatching. As a result, it is concluded that the data obtained from the Chukar partridge eggs will provide basic knowledge to Chukar partridge breeding that is carried out extensively and it will be beneficial in increasing the efficiency of the partridge production. In addition, it was found that the egg yolks, egg white, amniotic fluid and eggshell are the important components for embriyonic development.
Examination of embryo's development and feeding in partridges(alectoris chukar)
Keywords: Veteriner Hekimliği