FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI'NA YENİ EKLENEN UYGULAMALI BİLİM ÜNİTESİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - ÖNER, GÜLCİHAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada fen bilgisi öğretmenlerinin 2017 yılında güncellenen Fen Bilimleri Öğretim Programı ile ilgili bilgi ve görüşlerini almak ve öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışma karma yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma 2017-2018 eğitim öğretim yılında Ağrı İli Diyadin İlçesinde görev yapan 22 fen bilgisi öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri, "Bireysel Yenilikçilik Ölçeği" ve araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin demografik bilgilerini belirlemek amacı ile "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmış, nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Öğretmenlerin çoğunluğunun programdaki değişiklikler hakkında bilgili olduğu bulunmuştur. Ancak öğretmenlerin bilgilerinin yüzeysel olduğu, güncellenen programa hakim olmadıkları tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenleri, Uygulamalı Bilim Ünitesini değerlendirirken okulların alt-yapı eksikliklerinin olması, sınıfların kalabalık olması, ders saatinin yetersiz olması ve öğretmenlerin güncellenen program ile ilgili hizmet içi eksikliklerinin olması sebebiyle işlenişte aksaklıkların oluşacağını belirtmişlerdir. Ayrıca ünitenin dönemin sonunda olmasının da önemli bir sorun teşkil edeceğini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin Bireysel Yenilikçilik Ölçeği puanlarına göre, %59.1'inin yüksek düzeyde yenilikçi, %27.3'ünün orta düzeyde yenilikçi ve %13.6'sının ise düşük düzeyde yenilikçi olduğu sonucunu ulaşılmıştır. Fen bilgisi öğretmenlerinin bireysel yenilikçilik puanlarının en fazla "öncü" kategorisinde olduğu, bunu "sorgulayıcı", "kuşkucu" ve daha sonra aynı oranda olan "yenilikçi" ve "gelenekçi" kategorilerinin takip ettiği tespit edilmiştir. Nicel verilere göre öğretmenlerin çoğunluğunun yüksek düzeyde yenilikçi çıkmasına karşın, öğretmenlerinin program hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmadıkları görüşme formlarından elde edilen verilere göre tespit edilmiştir. Bu durum program değişiklikleri hakkında daha fazla hizmet içi eğitime ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Verilecek hizmet içi eğitimlerin uygulamalı bilim ünitesi başlığına uygun olarak uygulamalı olarak yapılması ve öğretmenlerin birer öğrenci gibi proje üretmesi sağlanmalıdır. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretmenleri, Fen Bilimleri Öğretim Programı, Bireysel Yenilikçilik

In this study, it was aimed to determine the level of knowledge and views of science teachers about the science teaching curriculum updated in 2017. It was also aimed to determine the personal innovativeness levels of the teachers. The study was carried out using a mixed method approach. The study was carried out in the 2017–2018 school year on 22 science teachers working in Diyadin district of Ağrı province, Turkey. The data of the study were collected using the "Personal Innovativeness Scale" and a semi-structured interview form developed by the researcher. Moreover, a "Personal Information Form" was used to collect the demographic information of the teachers. Quantitative data were analyzed using the SPSS 22 package program, and qualitative data were analyzed using the descriptive analysis methods. The majority of the teachers were found to be knowledgeable about the changes in the curriculum. However, it was understood that the teachers only had superficial knowledge; that is, they did not have a good command of the updated curriculum. When the science teachers evaluated the Applied Science Unit, they stated that there would be problems in teaching the unit due to the lack of infrastructure of schools, crowded classrooms, inadequate course hours, and teachers' inadequacies at work. They also stated that the fact that the unit was at the end of the semester would also constitute an important problem. According to the Personal Innovativeness Scale scores, it was found that 59.1% of the teachers were highly innovative, 27.3% were moderately innovative, and 13.6% were slightly innovative. It was found that the personal innovativeness scores of most of the science teachers were in the "pioneer" category, followed by the "questioner" and "skeptical" categories, which were then followed by the "innovative" and "traditionalist" categories sharing equal weights. According to the quantitative data, the majority of the teachers were highly innovative. However, it was found that the teachers did not have thorough knowledge about the curriculum, according to the data obtained from the interview forms. This has shown that more in-service training is needed about changes in the curriculum. In-service trainings to be offered should be carried out to involve applications, just like the heading of the applied science unit implies. Moreover, every teacher should be given opportunities to create projects like a student. Keywords: Science Teachers, Science Education Program, Individual Innovation
Analysis of the science teachers' views about the new applied science unit in the science curriculum
Keywords: Eğitim ve Öğretim