BAZI SCORZONERA TÜRLERİNİN FİTOKİMYASAL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI - ERDEN, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, Elazığ ilinde toplanan Scorzonera suberosa C. KOCH, Scorzonera latifolia Fisch. & Mey. ve Scorzonera laciniata L. ekstraktlarının in vitro antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri, Debaryomyces hansenii ile Kluyveromyces lactis bulunan kültür ortamında ise sadece antioksidan etkileri araştırıldı. Çalışmada DPPH serbest radikal temizleme aktivitesi, flavonoid, resveratrol ve şeker içerikleri, lipit peroksidasyon, yağ asidi düzeyi, vitamin değerleri, protein ve glutatyon miktarları ölçüldü. In vitro lipid peroksidasyon sonuçlarına göre; ekstrakt gruplarının lipid peroksidasyon seviyesini azalttığı ve oleik ve linoleik asit miktarlarını koruduğu belirlendi. Bitki ekstraktı eklenen gruplarda lipid peroksidasyon miktarının Debaryomyces hansenii'de azaldığı, buna karşın Kluveromyces lactis'te ise arttığı saptandı. Bitki örneklerinin toprak üstü kısımları doza bağımlı olarak artan DPPH radikal temizleme etkisi gösterdi. Bitki ekstraktları Escherichia coli ve Bacillus megaterium üzerinde en yüksek antimikrobiyal etki gösterdi. Çalışma sonucunda Scorzonera türlerinin fitokimyasal bileşiklerine bağlı olarak antioksidan özellik gösterdiği sonucuna varıldı.Anahtar Kelimeler: Scorzonera, Lipid Peroksidasyonu, Maya, Antioksidan, Protein

In this study, the effects of in vitro antioxidant and antimicrobial activities of extracts Scorzonera suberosa C. KOCH, Scorzonera latifolia Fisch. & Mey. and Scorzonera laciniata L. which were collected in Elazığ and only antioxidant effects of Debaryomyces hansenii and Kluyveromyces lactis in cultural medium are researched. In the study, the free radical scavenging activity, flavonoid, resveratrol and sugar contents, lipid peroxidation, levels of fatty acid, vitamin values, protein and glutathione amounts were measured. According to the results of in vitro lipid peroxidation; the determinated that extract groups to reduce the level of lipid peroxidation and the amount of oleic and linoleic acid were protected. The amount of lipid peroxidation in Debaryomyces hansenii of plant extract added to the groups decreased, whereas the lipid peroxidation of Kluveromyces lactis were increased. Aerial parts of plant samples in a dose dependent effect of increasing showed DPPH radical scavenging. Plant extract showed the highest antimicrobial effect on Escherichia coli and Bacillus megaterium. Depending on the species of Scorzonera phytochemical compounds as a result of the study concluded that the antioxidant properties shown.Key Words: Scorzonera, Lipid Peroxidation, Yeast, Antioxidant, Protein
The research of antioxidant activities and determination of phytochemical contains of the some Scorzonera species
Keywords: Biyoloji