ŞEKİL HATIRLAMALI CUAINİ ALAŞIMLARININ ELEKTRİKSEL İLETKENLERİNİN İNCELENMESİ - DAĞDELEN, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmada şekil hatırlamalı Cu%llAl-%3.82Ni ve Cu%llAI-3.38%Ni (ağırlık yüzdeli) alaşımlarının elektriksel iletkenlik özellikleri iki prob metodu kullanılarak incelendi. Düzensiz bir yapıya sahip olan bu alaşımlardan hazırlanan numuneler 930 °C"de 30 dakika (//-faz bölgesinde) ısıl işleme tabi tutuldu ve tuzlu- buzlu suda ani soğutuldu. Bu işlemin sonucunda alaşımların M18R monoklinik yapıya sahip oldukları gözlendi. M18R monoklinik yapıya sahip olan bu alaşımlar 200 °C"de 1, 3, 5 ve 7 saat yaşlandırmaya tabi tutuldular. Isıl işlenişiz numunelerin sıcaklığa bağlı direnç değişimleri düzenli bir değişim gösterdi. 200 °C'de yaşlandırılan numuneler için, sıcaklığa bağlı direnç düzensiz bir değişim gösterdi. Bu alaşımların ani soğutmadan sonra kararlı olmayan bir yapıya sahip oldukları ve yaşlandırma ile kararsızlıklarının devam ettiği gözlendi.Anahtar kelimeler: Şekil hatırlamalı alaşımlar, Elektriksel direnç, Termal yaşlandırma

In this study, electrical conductivity properties of shape memory Cu%11Al- %3.82Ni and Cu%llAl-3.38%Ni (in weight) alloys were investigated by using two probe method. Specimens prepared from these alloys which have a disordered structure were annealed at 930 °C for 30 minutes (in the P-phase region) and then quenched in iced brine. Consequently, it was observed that the alloys have M18R monoclinic structure. Ageing processes were applied to these alloys which have M18R monoclinic structure at 200 °C for 1, 3, 5 and 7 hours. Resistivity variations depend on temperature of the samples without thermal treatment exhibited an ordered variation. For the samples aged at 200 °C, resistivity depend on temperature showed a disordered variation. It was seen that these alloys have not a stable structure after quenching and this unstability continued with the ageing Key Words: Shape memory alloys, Electrical resistivity, Thermal ageing
Investigation of electrical conductivity of shape memory CuAINi alloys
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering