SANAL ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUARININ OLUŞTURULMASI - TANYILDIZI, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu tez çalışmasında, eğitimsel bir araç olarak Elektrik Makinaları Laboratuar derslerineyardımcı olacak web tabanlı sanal laboratuar ortamı oluşturulmuştur. Bu sayede öğrencinineğitimini kolaylaştıran gerçek ortamların bu sanal laboratuar ile gerçekleştirilmesi denenmiştir.Oluşturulan sanal laboratuar ortamı, modüller halinde olup her bir modül uygulama,değerlendirme ve geri bildirim katmanlarından meydana gelmiştir.Yapılan sanal uygulama ortamı esnek ve kullanımı kolay grafiksel bir ara yüze sahiptir.Sanal uygulaması yapılan örnek modellerin parametreleri değiştirilerek farklı sonuçlar eldeedilebilmektedir. Sunulan sanal laboratuar ortamı öğrencilere yardımcı olacak şekildebenzetimleri kullanmakta, kavramları görselleştirmekte ve uygulama işlemi boyunca anlıkgrafiksel geri beslemesini sağlamaktadır.Ayrıca oluşturulan bu sanal ortam, eğitim-öğretim, tekrar ve alıştırma, öğrenciyi çeşitliyönlerden destekleme, simülasyon programları ile çalıştırma, etkileşimli açıklama, verileriçekici bir şekilde gösterme, bilgisayar uygulamalı ve yönlendirmeli öğrenme gibi birçok açıdanöğrenciye alacağı eğitimde katkı sağlamaktadır.Eğitimsel bir yaklaşım benimsenerek oluşturulan sanal laboratuar, eğitim ve sunumamaçları için destekleyici bir araç olarak kullanılabilir.Anahtar Kelimeler: Sanal laboratuar, Sanal öğrenme araçları, Asenkron motor,Senkron Motor, Fırçasız Doğru Akım Motoru.XII
Development of a virtual electric machinery laboratory
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği