Sezaryen myomektomi vakalarında hemostaz için bilateral ascendan uterin arter ligasyonunun turnike yöntemi ile karşılaştırılması - Sapmaz, Ekrem; Çelik, Hüsnü; Şimşek, Mehmet; Kumru, Selahattin (My University, 2003)
Amaç: Sezaryan vakalarında myomektomi esnasında bilateral A. Uterina ascendens ligasyonu ile turnike yöntemi kullanımının intraoperatif ve postoperatif kan kaybı üzerine etkilerinin karşılaştırılması. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD. Elazığ-Türkiye. Materyal ve Metod: Prenatal dönemde myom ve gebelik tanısı konan 63 gebeden, sezaryan ve myomektomi operasyonuna alınanlar (n=47), rastgele, prospektif, tek kör olarak iki gruba ayrıldı. Grup l(n=24)'e alt segment transvers sezaryan operasyonunu takiben bilateral A. Uterina ascendens ligasyonu ve myomektomi, Grup 2(n=23)'ye ise turnike yöntemi uygulanarak myomektomi yapıldı. Sürekli ve ordinal verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, nominal verilerde x2> tekrarlı Ölçüm yapılan verilerde Wilcoxon Rank testi kullanıldı. Myomektomi operasyon süresi ile, myomektomi esnasındaki kan kaybı ve enüklee edilen myom nüve sayısı arasında Spearman bağıntı analizi (rs, n, p) yapıldı. Bulgular: Her iki grupta toplam intraoperatif kan kaybı, toplam operasyon süresi, çıkarılan myom nüve sayısı (p>0.05, Mann Whitney U testi) ve febril morbidite benzer bulundu (p>0.05, x2 test). Myomektomi operasyon süresi ile myomektomi esnasındaki kan kaybı ve enüklee edilen myom nüve sayısı arasında pozitif yönde bağıntı (rs=+0.9, n=47, p=0.000) saptandı. Turnike grubunda postoperatif hemoraji saptanan bir vakaya acil laparatomi ile bilateral A.İliaca interna ligasyonu yapıldı. Sonuç: Sezaryan myomektomi vakalarında bilateral A.Uterina ascendens ligasyonu ile turnike yönteminin intraoperatif kan kaybı üzerine benzer etkinliği olmasına rağmen, ligasyon kalıcı olduğu için postoperatif dönemde kan kaybı üzerine etkinliği devam eder. Operasyon bitiminde turnike çekildiği için postoperatif kan kaybı üzerine turnike yönteminin etkinliği yoktur. Bu nedenle sezaryan myomektomi vakalarında bilateral A.Uterina ascendens ligasyonu tercih edilebilir. Enüklee edilen myom nüve sayısı arttıkça operasyon süresi ve intraoperatif kan kaybı artmaktadır.
Keywords: Bağlama; Sezaryen; Hemostaz; Turnikeler; Leyomiyom; Gebelik komplikasyonları; neoplastik