DEPRESİF BOZUKLUK ALT TİPLERİNDE SERUM NİTRİC OKSİD DÜZEYLERİ VE KLİNİK DEĞİŞKENLERLE İLŞKİSİ - TUNÇKOL, M. HİKMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Giriş: Son yıllarda, değişik ruhsal bozuklukların patofizyolojisini açıklamada nitrik oksid ile ilgili çalışmalar önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Depresif bozukluk etyopatogenezinde de nitrik oksidin önemli bir molekül olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada depresif bozukluk alt tiplerinde, serum nitrik oksid düzeyleri ve klinik değişkenlerle olan ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniği'ne başvuran ve yatarak yada ayaktan tedavi gören, DSM-IV tam ölçütlerine göre depresif bozukluk tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 79 depresif bozukluktu hasta ile 25 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. Çalışma ölçütlerine uyan hasta ve kontrol gruplarında serum nitrik oksid düzeylerine bakılmıştır. Bulgular: Nitrik oksid düzeyleri açısından; kontrol grubuyla major depresif bozukluklu hastalar arasında, kontrol grubuyla distimik bozukluklu hastalar arasında, major depresif bozukluklu hastalarla başka türlü adlandınlamayan depresif bozukluklu hastalar arasında ve distimik bozukluklu hastalarla başka türlü adlandırılamayan depresif bozukluklu hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlendi. Distimik bozukluk grubunda serum nitrik oksid düzeyleri ile yaş arasında anlamlılığa oldukça yakın pozitif bir korelasyon belirlendi. Sonuç: Bulgularımız depresif bozukluk etyopatogenezini açıklamada nitrik oksidin önemli bir molekül olduğunu düşündürmektedir. Kayda değer diğer bir noktada, nitrik oksidin depresyonun psikofarmakolojik tedavisi açısından da araştırılması gereken yeni bir molekül oluşudur. Anahtar Kelimeler: Major depresif bozukluk, distimik bozukluk, başka türlü adlandınlamayan depresif bozukluk, nitrik oksid

H.SUMMARY Background: Recently, the studies regarding nitric oxide to examine the pathophysiology of various psychiatric disorders have been focused. It is suggested nitric oxide being important in the etiopathogenesis of depressive disorder. In this study, serum nitric oxide levels and its relationship with clinical variables in depressive disorder subtypes were evaluated. Method: The study comprised 79 depressive disordered patients who had applied to Firat University Firat Medical Center Department of Psychiatry as out- or İn- patients and had been diagnosed with depresive disorder according to the criteria of DSM-TV and 25 healthy controls. The patients were administered the Sociodemographical data form and Hamilton Depression Rating Scale. In the patients and controls who were met the study criteria, serum nitric oxide levels were obtained. Results: In regard to nitric oxide levels, there were statistically significant differences between major depressive disordered patients and controls, between the patients with dysthimic disorder and control subjects, and between the patients with depressive disorder not otherwise specified and major depresive disordered patients, or the patients with dysthimic disorder. In the dysthimic patient group, there was a positive correlation between serum nitric oxide levels and age. Conclusions: We suggest that nitric oxide may be an important molecule in the etiopathogenesis of depressive disorders. On the other hand, nitric oxide is a novel molecule required to be investigated in regard to future psychopharmacologic treatment of depression. Key words: Major depressive disorder, dysthimic disorder, depressive disorder not otherwise specified, nitric oxide
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Psikiyatri; Psychiatry