Havalı Güneş Kollektörlü Bir Isıtma Sisteminin Deneysel Olarak İncelenmesi - Uçar, Aynur; Oral, Abdurrahman (My University, 2023)
Bu çalışmada, Diyarbakır ilinde bulunan bir güvenlikçi kabininin güneş enerjisinden yararlanılarak ısıtılması amaçlanmıştır. Kabin içi sıcaklık, referans sıcaklığı olan 21°C’nin altına düştüğünde ısıtma işlemi yapılmıştır. İmal edilen güneş enerjisi depolamalı bir ısıtma sisteminde iki adet düzlemsel havalı güneş kolektörü, ısı deposu kullanılmıştır. Güneş enerjisi, içerisinde 260 adet 1.5 lt’lik su şişesi bulunan ahşap duvarlı ve polietilen köpüğüyle yalıtılmış bir ısı deposunda depolanmaktadır. Isıtma ihtiyacı olduğunda, ısı deposundan çekilerek kabinin ısıtılması sağlanmaktadır. Bu çalışmada, bu sistemin enerji ve ekserji analizi yapılmıştır. Isı deposunda depolanan günlük ortalama ısı ve ekserji miktarları sırasıyla 2.15 kW ve 386 W elde edilmiştir. Ortalama günlük net enerji ve ekserji verimlerinin sırasıyla %83 ve %55.3 olarak bulunmuştur. Ayrıca, ısı deposundan geri kazanılan ortalama günlük ısı ve ekserji miktarları sırasıyla 2.25 kW ve 725 W olmuştur.
Keywords: Ekserji analizi; enerji analizi; Isı depolama; Konut ısıtma